Kızılaydan alınan kandan HIV bulaşan ve hayatını kaybeden Ahmet Emin Bilgin'in ailesinin başına gelmeyen kalmadı. Bilgin ailesi 2011 yılında yaşadıkları bu kayıptan sonra açtıkları davada İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Sağlık Bakanlığı'nı 350 bin TL'lık manevi tazminatı faizi ile 443 bin TL olarak ödemeye mahkum etti. Ancak bakanlık karardan sonra temyize giderek dosyayı Danıştay'a taşıdı ve aileye verilen tazminatı faizi ile geri istedi.

'HATADAN PERSONEL SORUMLU'

Hürriyet gazetesinden Fırat Alkaç'ın haberine göre Danıştay 15. Dairesi, olayda Sağlık Bakanlığı'nın değil personelin hatalı olduğuna hükmetti ve kararı bozdu.

Dosyayı tekrar inceleyen İstanbul 5. İdare Mahkemesi de bu karar uyarınca, Sağlık Bakanlığı, aileye ödenen 443 bin TL'nin faiziyle geri ödenmesi için 19 Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, bu davayla ilgili karar henüz kesinleşmediği için haciz talebini reddedince, bakanlık buna da itiraz ederek davayı Yargıtay'a taşıdı.

Ahmet Emin Bilgin'in eşi ise tepkili: Eşime hastalıklı kan verilmese bunlar yaşanmayacaktı. Eşim öldüğünden beri zor şartlarda yaşıyoruz. Çocuklarımın masrafları için temizlikçilik yaptım, merdiven sildim. Mahkeme tazminatı geri istiyor. Ben bu kadar parayı nereden bulayım. Eşimi geri versinler, ben o parayı temizlikçilik yaparak öderim.