Çayı ülke olarak sevdiğimiz artık bir gerçek. Her gittiğimiz yerde günün her döneminde çay içen bir toplumuz. Peki, çayı bu kadar çok tüketirken kalitesinden de emin olmamız gerekir öyle değil mi? Ancak çayın kalitesini anlamak biraz dikkat biraz da tecrübe isteyen bir iştir.

Size vereceğimiz küçük püf noktalar ile çayın kalitesini anlayabilir daha lezzetli çaylar tüketebilirsiniz.

Kokusu

Çayın kalitesini anlamanın en önemli adımlarından biri kokusudur. Paketi alır almaz çayı koklamanız gerekir. Kokusu hafifse ve rahatsız etmiyorsa doğru seçim yapmışsınızdır demektir.

Ancak sert ve keskin bir çay kokusu alıyorsanız kesinlikle şüphe duymalısınız. Çay kalitesiz ya da içerisine koku vermesi için esansiyel yabancı ürünler karıştırılmış olabilir.

Çay yapraklarının boyu

Çayın kalitesini anlamanın bir diğer yolu da çay tanelerinin boyutlarıdır. Çayı aldığınızda yaprakların boyutlarına bakmayı ihmal etmeyin.

Çay yapraklarının boyu aynıysa koyu renkteyse kaliteli çay almışsınız demektir. Ayrıca çayın kaliteli olduğunu anlamak için içerisinde ip yada toz parçalarının olmadığına dikkat etmelisiniz.

Çay yapraklarının şekli

Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. çay yapraklarının şeklinin düz olmaması gerekir. Çünkü en kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır.

Beyaz bir peçeteye döktüğünüz yaprakların rengi koyu boyutları aynı ve kıvrımlı aynı zamanda da renklerinin koyu olması gerekir.

Su yöntemi

Çayın kalitesini anlamak için su yöntemimizi deneyebilirsiniz. Suya attığınız bir tutam çay size çayınızın kalitesi hakkında önemli bilgiler verecektir.

Çayınızı suya attığınızda hızlı bir şekilde su sararır ve renk değiştirirse çayınız boya içeriyordur ve kalitesizdir. Ancak su yavaş yavaş renk değiştiriyorsa ve sarı renge yavaş bir şekilde dönüyorsa çayınız kaliteli ve boyasızdır. Gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.