LAZER EPİLASYON NEDİR?

Lazer epilasyon bir ışık sistemi ile istenmeyen tüylerin yok edilmesi işlemi. Lazer epilasyonda ışığın hedef alınan kıl değil, kılın içindeki melanin pigmentidir. Melanin pigmenti deride de yaygın olarak bulunduğu için bu ışık sistemi doğal olarak deri tarafından da emilmekte ve bu durum istenmeyen yan etkilere neden olabilmekte. Lazer epilasyonu uygulaması için Alexandrite, Nd YAG ve diod lazerle ayrıca daha geniş dalga spektrumuna sahip IPL denen ışık sistemleri ile yapılıyor.

IPL MASUM BİR CİHAZ DEĞİL

IPL tıbbi cihazları, geniş bir spektrum ile lazer cihazlarından farklı olarak sadece melanin pigmentine değil, deriyi, damarı, deri altı dokusunu ve kılları hedefleyen etki alanı çok geniş olan ışık sistemlerinden. Dolayısı ile IPL tıbbi cihazı ile hastaya epilasyon yapılırken deride kalıcı hasarlar bırakmak mümkün. Bu nedenle, Danıştay ilgili dairelerince Aralık 2016 tarihinde alınan nihai kararlarla tamamen bir hekim kontrolünde uygulanması gerektiğine karar verilmiş.

derma-ic

LAZER EPİLASYON HEKİM KONTROLÜNDE UYGULANMALI

Ülkemizde hali hazırda iki uzmanlık alanı (Dermatoloji ve Plastik cerrahi) tıp eğitiminin ardından 4 yıllık bir eğitim sürecinde kozmetik uygulamalar ile ilgili eğitimler alıyor. Tıbbi uygulamalarda esas olan nokta; hekimin bizzat yaptığı ya da hekim gözetiminde yapılan işlemlerden sonra oluşabilecek yan etkilerin tedavi edilmesinde ehliyetli ve yetkili hekimlerin bulunması. Uygun olmayan koşullarda yapılan lazer epilasyonlar sonucunda deride renk kaybı veya renk artışı, yanık, nedbe dokusu gibi yan etkiler oluşabilmekte. Bu tür yan etkiler hemen tıbbi girişimlerde bulunularak hekimlerce uygun biçimde tedavi edilebiliyor.

HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN SAĞLIK BAKANLIĞI DENETİMİ ÖNEMLİ

Lazer ve IPL sistemleri özel tedavi cihazlarıdır, tüm dünyada medikal uygulamalar için kullanılmakta. Başta epilasyon tedavisi olmak üzere pigmentasyon, akne izi, ben ve çil tedavisinde, cilt gençleştirmede, damar lezyonların tedavisinde de kullanılıyor. Lazer epilasyon uygulamaları, dermatolog veya plastik cerrahi uzmanı ya da bu konuda deneyimli hekimlerin bulunduğu merkezlerde mutlaka hekim kontrolünde yapılmalı.

Lazer/IPL epilasyon uygulaması tıbbi bir uygulama. Bir tedavi yöntemi olan lazer epilasyonu; hijyenik koşulları uygun, Sağlık Bakanlığı’ndan bu işlemi yapmaya ruhsatlı ve yine bakanlık tarafından denetlenebilen yerlerde yaptırmak hasta sağlığı açısından çok önemli. Bu nedenle uygulama bir sağlık merkezinde (hastane, muayenehane, poliklinikler) yapılmalı.

Sağlık Bakanlığı denetimi olmayan ve sağlık kuruluşu niteliği taşımayan yerlerde lazer/IPL epilasyon yapılmamalı.