Röportaj: Nil SOYSAL - Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek Riva projesinden son transferlere kadar merak edilen her konuda SÖZCÜ’ye konuştu.

- Emlak Konut Projesi’nden ne bekliyorsunuz? Nasıl olacak?
Galatasaray’a gelen bütün yönetimler Riva ve Florya’daki gayrimenkullerin değerlendirilmesi için niyet etmişler. Ama 40 yıl önce alınan bu Riva arazisi bir türlü değerlendirilememiş. Adnan Polat zamanında ruhsat çıkarılmış, bazı temeller atılmış ama bir türlü amacına uygun gelişmesi yapılamamış. Bu Riva arazisinin satın alma amacı Galatasaray Spor Kulübü’ne finansal katkı sağlar diye düşünülmüş bir husus aslında. Selahattin Beyazıt başkanımız da ileride Galatasaray’ın buna ihtiyacı olur diye satın almış. Ben de seçilmeden evvel bunu seçim manifestosunda ifade ettim. İlk çalışmalarım bu oldu. Büyük inşaat firmalarıyla görüşmelerde bulunduk. Ama görüştüğümüz firmalar girmek istemedi.

- Neden?
Proje büyük. Ya kapasitelerine uygun değildi, ya da başka bir nedenden uygun görmediler. Emlak Konut ve TOKİ Türkiye’nin en büyük inşaat firmaları. Bu manada ben Sayın Cumhurbaşkanı’nı ziyaret edip destek istedim. Bizi kırmayıp bu desteği vererek Emlak Konut’la yapılabileceğini ifade etti ve Emlak Konut’la ilişkilerimiz böylece başlamış oldu. Bir avan proje hazırlandı. Buna bağlı olarak da ihaleye çıkıldı. İhale haziran ayında yapıldı. 8 prestijli firma bu ihaleye katıldı. İhale bedelleri itibarıyla katılan firmalar hasılat payı olarak ilk aşamada aşağı yukarı 3,5 milyar liranın üstünde genel bir hasılat teklif ettiler. Bu arada çeşitli oranlarda Galatasaray’ın payına düşecek rakamları da verdiler. Emlak Konut da en yüksek oranı veren firmaya ihaleyi verdi. Emlak Konut’un yaptığı projeler çerçevesinde şuna dikkat çekmek lazım: Bu ihaleler çerçevesinde ortaya çıkan rakamlar, başta verilen rakamların iki katına çıkabiliyor. İlk teklifteki hasılat 3-3.5 milyar lira arasında önerildi. Demek ki bu proje tamamlandığında 5.5 - 6 milyar liraya çıkabilir. Buradan da Galatasaray’ın payına 1.5-2 milyar lira düşmesini öngörüyoruz.

- Ne zaman tamamlanacak?
Bu orta vadeli bir proje. Yaklaşık 4 sene civarında bitmesi planlanıyor.

- Neler olacak bu projede?
Özellikle villa ağırlıklı bir ekoköy projesi bu. İstanbul’un Karadeniz sahilinde, tabiatın içinde yemyeşil, ama merkeze çok yakın bir kompleks olacak.

- Kaç villa yer alacak?
120 metrekareden 240 metrekareye kadar 900’e yakın ve her birinin kendine ait bahçesi de olan villalar ile rekreasyon alanları, spor tesisleri, eko tarımın yapılabileceği alanlar yer alacak.

Banka kredilerine 340 milyon lira ödedik


- Galatasaray bu 1.5-2 milyar liralık hasılatı nerede kullanacak?
Bu Riva arazisinin geliştirilmesi için biz Yönetim Kurulu olarak Genel Kurul’dan yetki aldık. O yetki alınırken; “Galatasaray Kulübü bugünkü finansal yapısı itibarıyla bankalara yüksek miktarda faiz ödediğinden, ivedilikle bu bankalardaki kredi hesaplarının kapatılması için Riva’dan kaynaklanacak fonun hiçbir yere harcanmadan bu banka borçlarının kapatılması için kullanılması gerektiğini” söyledim. Riva’nın geliri kutsaldır! Banka borçlarından başka yere harcanamaz! Zaten bu projeye bağlı olarak Emlak Konut’tan kaynaklandırdığımız 340 milyon liralık fonu bu amaçla kullandık. Banka kredilerini bu miktar üzerinden kapattık.

09-riva

- Ancak bu parayı transfere harcadığınız şeklinde dedikodular da çıktı…
Bu para Şubat 2017’de elimize geçti. O gün ne transfer vardı, ne de ortada futbolcu teklifi vardı. Dolayısıyla herkes biliyor ki bu para banka borçlarının kapatılması için kullanıldı. Hiç kimse öküz altında buzağı aramasın!

- Sermaye artışından gelen parayı da transfere harcadığınız söyleniyor…
O para elbette Galatasaray Sportif A.Ş’nin kasasına girmiştir. Gerek cari harcamalar için, gerekse banka borçlarının kapatılması için kullanılmıştır.

YepyenI bIr takım kurduk


-Peki transferlere parayı nereden harcadınız?
Bugün yapılan transferlerin kaynağının büyük kısmı artık Galatasaray’da oynamak istemeyen bazı futbolcularımızın satılması suretiyle elde edilen miktardan kaynaklanıyor. Rakamsal boyutu itibarıyla söylersek; yaklaşık 34 milyon Euro’luk bonservis bedeli vererek futbolcu satın aldık. Sattığımız ve transfer sezonu sonuna kadar satmayı düşündüğümüz futbolculardan gelecek gelir de yaklaşık 20 milyon Euro. 14 milyon Euro’luk bir harcamayla yepyeni bir takım kurduk. Bu 14 milyon Euro da hemen satın alma gününde ödenen bir para değil, yıllara bölünmüş olarak ödenmesi gereken bir para. Herkes de önceki gece maçı seyretti. Almış olduğumuz futbolcuların ve kurduğumuz takımın ne kadar başarılı olduğunu ve keyif verdiğini gördü.

“TUDOR’LA DEVAM ”

- Bu kadroyla hedefiniz ne olacak?
Hedefimiz hem Türkiye’de hem de Avrupa’da şampiyon olmak.

- Peki Igor Tudor’la mı devam edecek takım?
Evet Takım Igor’la devam edecek. Buradan taraftara bir mesaj göndermek istiyorum; hem sporcularımızı, hem de antrenörümüzü lütfen desteklesinler. En büyük ihtiyacımız bu. Ben de Başkan olarak bütün taraftarlarımıza keyifli bir sezon vaat ediyorum, hepsini de stadyuma davet ediyorum.

09-ozbek-2

- Transfer dönemindeki hareketliliğiniz devam edecek mi?
Transfer dönemi kapanmadı. Önümüzde yaklaşık 15 günlük bir mesafe var. Bu dönem içinde satacağımız birkaç oyuncumuz daha var. Ona bağlı olarak da yapmayı düşündüğümüz birkaç transfer var. Ama şimdiden isim vermek yanlış olur.

- Arda Turan gündemde ama… Arda için ne düşünüyorsunuz?
Daha önce de söyledim. Arda Galatasaray’ın yetiştirdiği dünya yıldızı bir futbolcu. Dünyanın en önemli takımlarından Barcelona’da futbol hayatını sürdürüyor. Türkiye’de oynamak istediği taktirde geleceği yer tabi ki Galatasaray’dır. Arda’yı Galatasaray’da görmek bütün Galatasaraylıları ve yönetimi de çok mutlu eder.

-Peki ya Fatih Terim?
Sayın Fatih Terim de hem Galatasaray’a, hem Türkiye futboluna büyük hizmetler vermiştir. Onun da Galatasaray’dan yetişmiş olması hepimize gurur veriyor. Bugün Sayın Fatih Terim’in milli takımı bırakmasının ardından birçok görüş ortaya çıkmıştır. Ama Galatasaray’ın şu anda mevcut bir düzeni vardır. Bugünkü yönetim bu mevcut düzenle yola çıkmıştır. Ve başarılı olmak için de elinden geleni yapıyor.

- Peki Galatasaray Adası ne olacak?
Seçildikten sonra ada ile ilgili bir Genel Kurul düzenledim. Bu Genel Kurul toplantısında Galatasaray Spor Kulübü Genel Kurul üyelerine ada ile ilgili ne yapmak istediğimizi sordum. Genel Kurul adanın bir sosyal tesis olarak kalması yönünde karar verdi. Galatasaray’ ın patronu Genel Kurul olduğuna göre bu iradenin dışına çıkmak mümkün değil.