İnternet dünyasının en önemli bilgi kaynakları arasında yer alan Wikipedia'nın 29 Nisan 2017'de kapatılmasının ardından uzun bir süre geçti. Türkiye'den Wikipedia'ya erişim sağlanmak istendiğinde halen erişim engeliyle karşılaşılıyor ve Wikipedia'nın kapalı olmasına dair tepkiler yavaş yavaş kayboluyor. Nisan ayının sonlarında bir süre sosyal medyada büyük tepkilere neden olan Wikipedia yasağı hakkında bir süredir sessizlik sürüyor.

WIKIPEDIA HANGİ ÜLKELERDE SANSÜRE UĞRADI

Wikipedia farklı ülkelerde dönem dönem sansüre uğrasa da Türkiye'deki gibi düzenli sansür sadece Çin'de bulunuyor. Wikipedia’nın kendi sitesindeki ‘Wikipedia’ya yönelik hükümet sansürü’ maddesinde sıralanan diğer ülkeler; Fransa, İran, İtalya, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Suriye, Tunus, İngiltere, Özbekistan olarak görülüyor ancak bu ülkelerin tamamında kısa süreli sansürün ardından Wikipedia erişime açıldı.

wikipedia

WIKIPEDIA NEDEN KAPATILDI?

Henüz konuya ilişkin resmi bir kaynaktan açıklama yapılmadı. Ancak iddialara göre teröre destek veren içerikler nedeniyle erişim engeli uygulandı. Ayrıca sitede bulunan Türkiye’yi DAEŞ terör örgütüyle aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmaması aksine Wikipedia tarafından koruma altına alınması nedeniyle erişim engeli geldi. Türkiye’nin Wikipedia’dan dört talepte bulunduğu ancak Amerika merkezli kuruluşun bunlara yanıt vermediği belirtildi. Türkiye, Wikipedia’dan ülke içerisinde temsilcilik açması, uluslararası hukuka uygun davranması, mahkeme kararlarını uygulamaları ve Türkiye’ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmamasını talep etti.

BTK BAŞKANI AÇIKLADI, YASAK KALDIRILACAK MI?

CNN Türk’e bazı açıklamalarda bulunan BTK Başkanı Sayan, sitede bulunan 2 içerikte Türkiye’nin terör gruplarıyla işbirliği içerisinde gösterilmesi sebebiyle dava açıldığını ve Wikipedia’dan bu içeriklerin kaldırılmasını istediklerini hatırlattı. Buna rağmen sırf bu iki içerik yüzünden sitenin komple erişime kapalı olmasını istemediklerini belirten Sayan, bu konuda karşılıklı görüşme içerisinde olduklarını belirtti. Gelinen son noktayı geçmişte YouTube ve Twitter’la yaşanan gelişmelere dikkat çekerek açıklayan Sayan, Türkiye’deki yasaların her şeyden üstün olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “YouTube ve Twitter’la da buna benzer bir sorun yaşamıştık. Bizim onlardan bazı isteklerimiz olmuştu ve sonunda karşılıklı uzlaşının sağlandığı bir mekanizma oluşturmuştuk. Benzer bir sürecin Wikipedia ile de gelişeceğini düşünüyorum.”

[old_news_related_template title="Alüminyum folyo ve internet ilişkisi! Bilim kanıtladı..." desc="İnternet hayatımızın her alanına girmişken birçok işimiz internet üzerinden halloluyor. İnternetin çekmediği, WI-FI ağlarının erişilmez olduğu zamanlarda son dakikaya kalan işlerin halledilememesi büyük sorun. Bilim adamları bu konuda bambaşka bir çalışmaya imza atarak alüminyum folyo ile sinyal güçlendirebileceğimizi kanıtladı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/modem-son-dakika-folyo-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/aluminyum-folyo-ve-internet-iliskisi-bilim-kanitladi-son-dakika-haberleri-2083679/"]