Uzaya ilk nesneyi yolladığımızdan beri 68 yıl geçti. Bu kadar zaman içinde Dünya’nın çevresini uzay gemileri, istasyonlar ve uydularla doldurmayı başardık. NASA’nın tahminlerine göre gezegenimizin çevresinde yaklaşık 500 bin insan yapımı obje var. Bunların hepsi uydu değil tabi ki, içlerinde çok büyük bölümü uzay çöpü diye adlandırılan türden nesneler. Artık bu çöplerin yeni atılacak uydulara ve uzay araçlarına zararlı olmaya başladığı bir dönemdeyiz.

Uzay trafiği artıyor, 2020’lerde 10 kat daha fazla uydu yörüngede olacak

Uzay çöplerinin temizliği için birçok fikir ortaya atıldı ama henüz içlerinden başarılı olan çıkmadı. En son fikir ise yörüngeye ileri teknoloji ürünü, battaniye benzeri bir araç yollamak ve çöpleri buna sarıp ardından atmosfere çekerek yok etmek. Bu araç 0,2 metrekare genişlikte ve 10 mikron kalınlıkta (yani bir saç telinden daha ince) olacak. Esnek bir plastikten imal edilecek aracın dört köşesinde birer küçük roket bulunacak.

sozcu-uzay-copu-toplayacak-battaniye-2

Araç yörüngede bir uzay aracı tarafından boşluğa bırakılacak. Minik roketleri ile bir uzay çöp parçasına yaklaşıp, onu saracak şekilde pozisyon alacak. Çöpü sardıktan sonra da yine minik roketleri ile Dünya atmosferine doğru itiş sağlayacak. Atmosfere bu teknolojik örtü ile giren çöp ise, sürtünme sayesinde yokolup etrafa zarar veremeyecek. NASA’nın verdiği bilgiye göre, yörüngede kalmış minicik bir vida bile, bir uzay aracına ölümcül zarar verebilir. Çünkü uzay çöplerinin çoğunluğunun saatte 28 bin kilometre hızla hareket ettiği hesaplanmış. Anlayacağınız üzere, artık çöpleri dışarıya çıkartma saati gelmiş.

[old_news_related_template title="Dünyanın 3 boyutlu yazıcıyla yapılmış 'ilk' uydusu artık uzayda" desc="Uluslararası Uzay İstasyonu'nda uzay yürüyüşü yapan Rus kozmonotlar, uzaya aralarında 3 boyutlu yazıcıyla da yapılmış olan 5 adet nano uydu bıraktı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/3dyazici880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/dunyanin-3-boyutlu-yaziciyla-yapilmis-ilk-uydusu-artik-uzayda/"]

[old_news_related_template title="15 Dolar'a Mars seyehati! Sanal gerçeklik uzaya götürüyor" desc="Kızıl gezegen Mars birçok filmin ve romanın konusu oldu, bu gerçekçi simülasyon ile oraya ayak basma sırası sizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/sozcu-sanal-gerceklik-projesi-mars-2030-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/15-dolara-mars-seyehati-sanal-gerceklik-uzaya-goturuyor-1960406/"]