Harvard Üniversitesi’nin robotik bölümünde tasarlanan ‘Robobee’ (robot arı) çok ilginç özelliklere ve becerilere sahip. 2013 yılından beri geliştirilmekte olan bu robot serisinin sonuncusu kanatlara sahip olmasının ve havada uçabilmesinin dışında, artık suyun içinde de hareket edebiliyor. Robotun tüm parçaları sırf bunun için, biz önceki versiyona göre su geçirmez şekilde tekrar planlanmış.

Sıvı metal dolu robot deri, insan derisinden bile hassas

Araştırma ekibi robotun suyun içinde hareket edebilmesi için, kanatlarını aynı bir balığınki gibi farklı hızda hareket edecek şekilde değiştirmişler. Robot uçup suya inebiliyor ve hatta su altına dalabiliyor. Suyun altındayken kanatlarını yavaş çırparak suyun yüzeyine doğru hareket ediyor ve bu arada bacaklarındaki haznelere su dolduruyor.

Suyun yüzeyine çıktığında kanatlarını çalıştırabilmek için sudan biraz yükselmesi gerekli. Bunu da bacakalrındaki haznelerde tuttuğu suyu elektrolitik yüzeyler aracılığı ile oksihidrojene çevirerek yapıyor. Haznelerde biriken gaz şeklinde oksihidrojen ateşlenip aşağı püskürüyor, böylece böcek robotu sudan hafifçe kaldırıyor ve kanatlar harekete başlıyor. Sonuçta robot sudan kendi kendine yükselebilmekte. Bu tür robotların gelecekte hava ve suda yapılacak ortak arama/kurtarma operasyonları için kullanılması planlanmakta.

[old_news_related_template title="Robotlar solo mu atacak? Rock müzik yapan endüstriyel robotlar!" desc="Robotlar gelecekte insan çalışanların işlerini elinden alabilir, peki müzik de yapabilirler mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/sozcu-rock-yapan-robotlar-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/robotlar-solo-mu-atacak-rock-muzik-yapan-endustriyel-robotlar-2044668/"]

[old_news_related_template title="Seks robotu çok kurcalanınca satışa çıkmadan bozuldu! " desc="Robotlar hayatımızın her alanına girerken seks robotları da adım adım ortaya çıkmaya başlıyor. Samantha adlı seks robotu, yüksek teknolojisiyle dikkatleri üzerine topluyordu ancak daha piyasaya çıkmadan bozuldu..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/seks-robotu-kapak.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/seks-robotu-cok-kurcalaninca-satisa-cikmadan-bozuldu-son-haberler-2032199/"]