Hindistan’ın yakıcı sıcakları ile başetmenin en iyi yolu klima kullanmak olur herhalde. Peki ya eğer bir Hintlinin klima alacak parası yoksa veya artacak elektrik faturasını göze alamıyorsa ne yapabilir? Yeni Delhi kökenli tasarım stüdyosu ‘Ant Studio’ bu durumlar için çok ilginç bir şey geliştirmiş. Dev bir arı yuvasına benzeyen bu nesne, gerçekte sıfır elektrik kullanan yüksek teknoloji ürünü bir klima.

Geleceğin akıllı enerji sistemlerinde ısı ve elektrik depolama birarada

Bu doğal klimanın özelliği şu: Yapının üzerine su boşaltıldığı zaman, buharlaşma sayesinde bir taraftan giren sıcak hava öbür tarafa soğuyarak çıkıyor. Yapının ana birimleri olan delikli radyatör parçaları, aslında fırında sertleştirilmiş özel tasarımlı birer tuğla. Bu yuvarlak ve kısa tuğlalar uçlarında değişen genişliklere sahip. Tuğlaların tasarımı bilgisayarda simülasyonlar sayesinde optimize edilmiş ve modern kalibrasyon teknikleri sonucunda şekle sokulmuş.

sozcu-heykel-degil-dogal-klima-4

Verilen bilgiye göre bu klima yapısını ilk prototipi 50 derecelik ısılarda havayı 36 derece civarına indirmeyi başarıyor. Sadece kendisini değil, çevresindeki havayı da 42 dereceye kadar düşürme becerisine sahip. Üzerinden akan sular sadece soğutma işlevini görmeye yaramıyor, aynı zamanda su sesi ve yapının genel şekli ile bir sanat eserini de andırmakta. Yapıdan akan su alt taraftaki küçük gölde birikiyor ve tekrar kullanılabiliyor. Bu klimanın işlev görmesi için gün boyunca 2-3 kez üstünden su dökülmesi yeterli oluyormuş.

[old_news_related_template title="Türk usulü klima icat etti" desc="Karadenizli bir yurttaş, havaların çok sıcak ve klimaların pahalı olmasından dolayı kendi imkanlarıyla klima yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/klima2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/turk-usulu-klima-icat-etti/"]