Kaliforniya’daki Aloft Hotel 2014’den beri çok yenilikçi bir uygulamayı deniyor. Otelde oda servislerini Botlr ismindeki robot oda görevlisi yapıyor. 7/24 çalışan robot büyükçe bir çöp tenekesini andırıyor ama çok işe yarıyor. Otel müşterilerinin odalarına istedikleri her şeyi otomatik olarak onlara ulaştırıyor.

Afrika’da nesli tükenmekte olan gergedanları bir robot koruyacak

Mesela oda servisini arayıp ekstra havlu mu talep ettiniz? Görevli kişi Botlr’ın depo bölümüne istediğiniz havluyu koyuyor, oda numrasaını giriyor ve robotu yolluyor. Botlr katlar arasında asansörle yolculuk yapıyor, odanızın nerede olduğunu biliyor ve kapınıza kadar geliyor. Botlr kapıya gelince odanızdaki telefon çalıyor ve Botlr’ın geldiği mesajını alıyorsunuz. Kapıyı açınca robot görevli size üst kapağını açarak havluyu almanızı rica ediyor. İşi bitince de iyi günler dileyip, yeni bir teslimat için merkeze dönüyor.

Firma mühendisleri bir otele ilk kez robot koyduklarında, ona her yeri gezdirerek lokasyonları öğrettiklerini söylüyorlar. Yani aynı yeni ve acemi bir görevlinin eğitimesi gibi. Botlr asansörü de özel bir alıcı-verici cihaz sayesinde idare edip istediği kata gidebiliyor. Ayrıca üzerindeki sensörler sayesinde otelde hiç kimseye çarpmadan rahatça dolaşabiliyor.

Botlr model robotu üreten Savioke firması sonuçlardan çok memnun ve ABD’de 59 otel ile robot kiralama konusunda kontrat imzalamış durumda. Firma bir kontrol merkezi sayesinde, sattığı tüm robotları uzaktan denetleyebiliyor ve oluşan hataları anında çözebiliyor.