Eğer masanızda veya yatağın yanındaki komodinde kitap okumak için lamba yerine, etrafı parıl parıl aydınlatan bir çiçek olsaydı fena olmaz mıydı? Hem doğal bir ortam sağlanırdı, hem de daha sağlıklı olurdu. İşte iyi bilinen ABD’li araştırma kurumlarından ‘Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) bir grup biliminsanı bunu gerçek kılmanın bir yolunu bulmuşlar.

Şehirlerin LED sokak aydınlatmaları sağlığa zararlı mı?

Araştırmacılar parlayan bitkileri üretmek için, özel tasarlanmış neon nanopartiküllerini su teresi bitkisinin yapraklarına yerleştirmişler. Bu nanopartiküllerin kaynağı, ateşböceklerinin geceleri parlamasını sağlayan ‘luciferase’ enzimi. Yapılan ilk denemelerde su teresi yaprakları dört saate varan bir süre ile parlayabiliyor. Ama deneyler ilerledikçe hem bitkilerin parlaklık seviyelerinde, hem de parlak kalma sürelerinde gelişme gözlemleneceğini tahmin ediyorlar.

sozcu-lamba-yerine-parlayan-bitki-2

Gelecekte bu türden özel tasarlanmış bitkilerin, evleri veya ofisleri bile aydınlatacak kadar ilerlemiş olması hedeflenmekte. Parlayan bitkilerin birçok avantajı var. Hem lambaların yerini alacağı için daha az elektrik harcanmasını sağlayacak, hem de kendi metabolizmaları ile parlamaya devam ettikleri için sağlıklı oldukları sürece işe yarayacaklar. Parlayan bitkilerin suyunu ve gerekli mineralleri eksik etmediğiniz sürece, size pratik lamba görevini yerine getirecekler. Ayrıca bu bitkiler şehir ve sokak aydınlatmasında da rahatlıkla kullanılabilir.

[old_news_related_template title="Van’da yeni bir bitki türü keşfedildi" desc="Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat sürekli dağları dolaşarak yeni bitki türleri arıyor. Şimdiye kadar 36 bitki türü keşfeden Fırat son olarak, Van’ın Gürpınar ilçesinde yeni bir bitki türü keşfettiğini söyledi. Allium Hoshabicum ismin verilen bitki, yabani bir sarımsak türü. Bitki ‘Phytotaxa’ adlı uluslararası bilim dergisinde de yayımlanarak bilim dünyasına kazandırıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/allium-hoshabicum-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/vanda-yeni-bir-bitki-turu-kesfedildi/"]