New York’un ünlü gece kulübü Marquee’nin civarında gezinenler, oldukça ilginç bir görüntüye maruz kalıyorlar. Perşembe günü şehrin 10. Cadde’sinde, Star Wars filmlerindeki sevimli R2-D2 robotu andıran bir robotun gezindiği gözlemlenmiş. Knightscope isimli firmanın tasarladığı bu robot, aynı Robocop filmlerindeki gibi kendi kendine devriye gezip sıradışı olayları merkeze bildirebiliyor. Ama Robocop’un aksine müdahale etmiyor veya silah taşımıyor.

2013 yılında kurulan Knightscope firması, insanlara dostça bir güvenlik sistemi sunmak için bu robotu tasarlamış. Robot üzerindeki sensörler sayesinde sokakta kendi kendine hareket edebiliyor. Ayrıca video kamera ve mikrofonlarla çevresinde olup biteni anında rapor veriyor. Mesela bir çatışmayı, yasadışı bir gösteriyi veya cam kırılma, silah sesi gibi olayları ayırtedebiliyor. Ama bu robot polislerin veya güvenlik görevlilerinin yerini almak için planlanmamış. Daha çok güvenlik güçlerine yardımcı olması ve ekstra bir göz/kulak olarak devriyeleri desteklemesi hedefleniyor.

Robotlar ve yapay zeka gelecek 10 yılda hangi işleri ele geçirecek, biliyor musunuz?

Firma New York’un en popüler noktalarından biri olan 10. Cadde’de bir alan kiralamış ve hem test yapıyor, hem de potansiyel yatırımcıların ilgisini çekmeye çalışıyorlar. Knightscope yetkilileri testleri sırasında insanların robota olan ilgilerinden çok memnunlar. İnsanların robota merakla yaklaştıkları, onunla konuşmaya çalıştıkları ve özelliklerini öğrenmek istedikleri gözlemlenmiş. Yakın gelecekte bu türden akıllı robotları hayatımızın her noktasında daha fazla göreceğimiz kesin.