Open Bionics isimli İngiliz firması dünya çapında milyonlarca engelli kişiye umut verecek yeni bir ürün piyasaya sürüyor. Üç boyutlu yazıcı ile 42 saatte basılıp hazırlanabilen bu biyonik el için ilk denemeler başlamış. Biyonik eli ilk deneyenler arasında 10 yaşında çocuklar bile var. İlk klinik testler sonrasında ürün piyasaya sürülecek.

Sentetik retina, görme engelliler için yeni bir umut

Bu takma el modeli kişinin tercihine göre modifiye ediliyor. Önce kullanıcı üç boyutlu tarayıcı ile taranıyor, el büyüklüğü ve kola takılacağı parça buna göre ayarlanıyor. Ayrıca çocuklar için Star Wars veya Iron Man temalı görüntüler ile kozmetik özelleştirmeler de mümkün. Kullanıcının derisine yerleştirilen sensörler, üst kolun kaslarından gelen elektrik sinyallerini alıp biyonik el için anlaşılabilir komutlara çeviriyor.
Firmanın bu pratik ve kolay üretim el projesi sadece 3 bin dolar gibi bir fiyatla satılacak. Ama İngiltere’den başlayarak dünya çapında bir çok yardım kuruluşu ile görüşmekte olan Open Bionics, bu biyonik eli maddi durumu uygun olmayan çocuklara ücretsiz sağlamak istiyor. Başka firmalar da biyonik el ve kollarla ilginç şeyler deniyorlar. Mesela kola katlanabilir bir drone eklemek, üzerine interaktif bir ekran takmak veya USB port ve batarya ekleyip bir şarj ünitesine çevirmek gibi.

[old_news_related_template title="Teknoloji ilerliyor erken teşhiste önemli adımlar atılıyor" desc="Kanserden korkmaya gerek yok, erken teşhis ve doğru tedavi ile testis kanserini yenmek mümkün." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/sozcu-testis-kanseri-erken-teshis-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/teknoloji-ilerliyor-erken-teshiste-onemli-adimlar-atiliyor-1894852/"]