Dailymail'de yer alan habere göre, bilim insanları, rüzgar çiftliklerinin inşası için , deniz teknolojisi mühendislerinin direk inşası için kullandığı şahmerdanların çıkardığı sesleri kaydetti. Çıkan gürültünün ise, levreklerin birbirleriyle koordineli hareket etmesini bozan bir ses olduğunu keşfettiler.

Bu insan kaynaklı gürültü kirliliği, balıkların yırtıcılardan korunmak ve sosyal bilgi alışverişi yapmaları için gerekli koordinasyonu engelleyerek savunmasız kaldıkları anlamı taşıyor olabilir.

Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar, üniversitenin akvaryumunda 450 ayrı balık ve dört balık sürüsünün hareketini analiz etmek için bilgisayar üzerinde bir izleme yazılımı kullandı. Normal deniz sesi varken kıyaslandığında, balıkların 'daha az birbirine bağlı ve koordinasyona' sahip olduklarını keşfettiler.

Üniversitenin Biyolojik Bilimler Yüksekokulu'ndan Christos Ioannou, araştırmayı "İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan kirliliğin balıklarda kendilerini eğitme davranışını nasıl etkilediğini keşfetmek için yapılan birkaç araştırmadan biri." olarak tanımlıyor.

Bulgular, Royal Society B dergisinde yayınlandı. Bir sonraki adım ise laboratuvardan uzaklaşıp doğal koşullardaki kayıtların etkisini test etmek olacak.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

[old_news_related_template title="Bilim insanları araştırdı: Deniz ürünü tüketiyorsanız binlerce plastik parçası yiyorsunuz demektir" desc="'Denizden babam çıksa' yerim diyenlere kötü haber. Deniz canlılarını yiyenler sağlık etkileri bilinmeyen yılda 11 bin plastik parça yutuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/deniz-balik-plastik.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/bilim-insanlari-arastirdi-deniz-urunu-tuketiyorsaniz-binlerce-plastik-parcasi-yiyorsunuz-demektir-1644580/"]

[old_news_related_template title="WWF 'Uyanın' diyor: Dünya, dinozorlardan bu yana en büyük kitlesel yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" desc="Yeni yayımlanan rapora göre, her 10 memeli, kuş, amfibi, sürüngenden 7'sini sadece 50 yıl içinde yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/10/orangutan.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/wwf-uyanin-diyor-dunya-dinozorlardan-bu-yana-en-buyuk-kitlesel-yok-olma-tehlikesiyle-karsi-karsiya-1472663/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanları, ışıldayan deniz planktonlarının genetik evrimini ilk kez haritaladı" desc="Bilim insanları, ışıldayan deniz planktonları dinoflagellatların genetik evrimini ilk kez haritalıyor. Bu çalışmayla dinoflagellatların biyolojik gelişimi ve evrimine ışık tutuluyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/dinoflagellateler.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/bilim-insanlari-isildayan-deniz-planktonlarinin-genetik-evrimini-ilk-kez-haritaladi-1654317/"]