Hawaii'de sağlık görevlileri, akciğer solucanı olarak bilinen enfeksiyonların artması nedeniyle insanları salyangozlara çıplak elle dokunmamaları konusunda uyarmaya başladı.  Uzmanlar, Amerika Birleşik Devletleri’nde ani enfeksiyon artışına iklim değişikliğinin ve küreselleşmenin sebep olduğunu düşünüyor.

Giyilebilir teknoloji hastalıkları önceden tahmin edebilir mi?

Son 20 yılda Hawaii'de farelerin de sebep olduğu, akciğer solucanı enfeksiyonunun belgelenmiş sadece 2 örneği mevcuttu. Ancak son 3 ay içerisinde ardarda 6 tane vakanın meydana gelmesi Ada’yı alarm durumuna geçirdi. Son zamanlarda bu enfeksiyonun ortaya çıktığı diğer eyaletler ise; California,  Alabama, Louisiana ve Florida.

Atlantic haber sitesine göre, hastalığın bilinen ilk vakası Tayvan'da 1944 yılında meydana geldi ancak son bir kaç yılda kargo gemilerindeki fareler aracılığıyla ABD'ye yayılmaya başladığı düşünülüyor.
Akciğer solucanı farelerin ciğerinde, kanında ve beyninde enfeksiyon olarak yaşamına başlayan bir parazit. İnsanlar yemekler aracılığıyla bu parazitlerden birini yemiş veya ev sahipliği yapan sıçanlar tarafından kaptıkları solucanları üretmiş olabilir. Bilinen bir sonraki adım ise bu solucanlar beyni istila ediyor ve bu hastalık beyne girdikten sonra menenjit oluşturuyor. Semptomları ise titreme, ağrı ve iltihap. Bu durum ise genelde ölüm ile sonuçlanıyor.

Hawaii Mau Gazetesi geçtiğimiz hafta bu durum ile ilgili yayınladığı makalede adayı istila eden sümüklü böceklerin artmasından dolayı oluşan bulaşıcı hastalık konusunda yerel halkı uyardı. Yerel halk ise bu açıklamaların yemek yemeyi paranoyaklaştırdığı ve turizmle gelişen bir bölge için bu durumun ekonomik bir kabus olacağını açıkladı.
Hastalığın ciddiyetinin çok çeşitlilik gösterebileceğini açıklayan uzmanlar bilinen bir tedavinin olmadığına değindiler. Bu virüs 30'dan fazla ülkede belgelenmiş. Daha önce yaşam alanının uygun olmadığı düşünülen yerlerde görülmeye başlamasından ise endişe duyuluyor. Bilim adamları bu durumun iklim değişikliğinin bir başka sonucu olmasından korkuyor.
Enfeksiyon hastalıkları araştırmacıları,  Dünya'nın bazı düşük gelirli bölgelerinde artan tropikal hastalıkların daha çabuk yayıldığını dile getiriyor. Korku yaratan konu ise bu ülkelerin salgınlarla başa çıkmaya hazır olmadığı. Ancak bu durum Amerika gibi zengin ülkelerin endişelenmedikleri anlamına gelmiyor. Amerika Çevre koruma Dairesi yöneticisi iklim değişikliğinin bu hastalığa sebep olduğuna inanmadıklarının açıklayarak son noktayı koymuş gibi görünse de konu henüz açıklığa kavuşmuş değil.


[old_news_related_template title="Çin'de hava kirliliğine karşı 'orman gökdelenler'" desc="Başta başkent Pekin olmak üzere Çin'in bir çok bölgesinde yaşamı ve halk sağlığını tehdit eden hava kirliliğine karşı 'orman gökdelenleri' yapılması planlanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/3278rewq54as2faacin34.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/cinde-hava-kirliligine-karsi-orman-gokdelenler-2-1695966/"]

 

[old_news_related_template title="Alman bilim insanları doğa dostu yakıt için 'dünyanın en büyük yapay güneşini' test ediyorlar" desc="'Synlight' deneyi olarak bilinen dev arı peteği , normal şartlarda sinemalarda güneş ışığı simüle etmek için bulunan 149 büyük spot ışığı kullanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/sanal-gunes.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/alman-bilim-insanlari-doga-dostu-yakit-icin-dunyanin-en-buyuk-yapay-gunesini-test-ediyorlar-1754122/"]