Dubai’yi daha akıllı bir şehir haline getirmek için planlanan ‘Smart Dubai’ projesinde ilginç bir robot polis var. O-R3 kodlu bu robot 2017 sonunda çeşitli noktalarda devriye gezmeye başlayacak ve 2030 yılında Dubai emniyet güçlerinin yüzde 25’ini oluşturması hedefleniyor. Yalnız bu robot insansı veya fütüristik tasarıma sahip değil. Daha çok uzaktan kumandalı bir oyuncak arabayı andırıyor.

Dronestagram ve NatGeo 2017’nin en iyi drone fotoğraflarını seçti

O-R3 robot dört tekerli, 125 kilogram ağırlığında ve maksimum hızı saatte 15 kilometre. Yani bu hali ile suçluları kovalamasını beklememek lazım. Ama başka özelliklere sahip. Her yanda 60 derecelik HD kameralarla donatılmış, anlık lokalizasyon/haritalama (simultaneous localization and mapping - SLAM), termal görüş, GPS, ultrasonik sensörler ve LIDAR (light detecting and ranging – yani lazer ile çevre tarama ve algılama) özelliklerine sahip bir araç. Kendi kendine uygun zeminlerde gidebiliyor ve engellere çarpmıyor. Üzerinde bir de uçan ve havadan gözlem yapıp geri gelebilen helikopter drone takılı.
Robot ayrıca 110 metreden nesneleri ayırtedebilecek bir yazılıma sahip. Şüpheli bir durum farkederse hemen en yakın polis birimine haber verebiliyor. Eğer gerekli görülürse her birim uzaktan gerçek zamanlı olarak kontrol da edilebiliyor. Dubai emniyet birimi 2020 yılında bu robotlardan 100 tane kiralamayı planlamış. Her robot için ayda 10 bin dolar civarında bir kira bedeli de ödenecekmiş. Ama en azından bakımları ve geliştirmeleri ile kendileri uğraşmak zorunda kalmayacaklar.

 

[old_news_related_template title="Robot sandalye ayakta çalışanlara deva olacak" desc="Devamlı hareket eden fabrika işçileri düşünülerek tasarlanmış cihaz sayesinde, ayaktayken artık oturma konforu yaşanacak. Teknolojinin her alana girdiğini gösteren bu cihaz yakında adından söz ettirecek gibi görünüyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/sozcu-ayakta-calisanlara-robot-sandalye-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/robot-sandalye-ayakta-calisanlara-deva-olacak-1928194/"]

[old_news_related_template title="Seks devrimini robotlar yapacak" desc="Teknoloji ve bilim dünyası seks robotlarını konuşuyor... Son dönemde gündeme sıklıkla gelmeye başlayan seks robotları hakkında bilim dünyası bir araştırma yaparak, 'Doğru kullanılması durumunda seks robotları bir devrim yaratır' ifadesi kullanıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/ro.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/seks-devrimini-robotlar-yapacak-1920732/"]