Elektrikli araçlar denilince akla hemen arabalar, motorsikletler, hatta kamyonlar ve trenler gelebiliyor. Halbuki batarya ve motor teknolojisinin hızlı gelişimi, elektrikli uçakların ve helikopterlerin de ortaya çıkmasını sağladı. Bir Slovenya firması olan Pipistrel Aircraft’ın ‘Alpha Electro’ isimli iki kişilik elektrikli uçağı buna harika bir örnek. Çok az göstergesi ve tek kol ile kolay kullanımı olan uçak, pilotluğa yeni başlayanlar için ideal bir araç.

Uçan taksi Lilium için 90 milyon dolarlık yatırım

Alpha Elektro uçak çok kısa bir pistten bile kalkabiliyor. Dakikada 300 metre yükselebilme performansı ile keyifli bir uçuş vaat etmekte. 17 kWh’lik batarya paketi, 14 kilogramlık ve 85 kW’lik motoru besliyor.

sozcu-iki-kisilik-elektrikli-ucak-1

İniş süreci sırasında tükettiği enerjinin yüzde 13’ünü geri kazanmasını sağlayan bir rejeneratif geribesleme sistemine de sahip. Benzin tüketmediği için de benzer uçaklara göre işletmesi ve bakımı yüzde 70 daha ucuz. Çevreye hiç zarar vermemesi de cabası.

Uçakta Siemens’in portatif elektrik motorlarından biri kullanılmış. Ayrıca akıllı enerji tüketim sistemi ve ALPHA Electro hızlı şarj altyapısına da sahip. Şarj sistemi neredeyse bir akıllı telefon şarj etmek kadar kolay. Böylece inişten sonra pilot ve eğitmeni çok kısa sürede tekrar kalkabiliyor, aynı gün içinde daha fazla pratik yapma şansı yakalıyor. Alpha Electro elektrikli uçak, Avrupa Birliği’nin ‘Horizon 2020’ programı dahilindeki ‘WATTsUP’ projesinden destekle gerçekleştirilmiş.

[old_news_related_template title="Bu Rus yapımı uçan elektrikli aracı herkes kullanabilir" desc="Bu araç halen prototip aşamasında ve çok bilgi yok ama üreticisi çok ilginç bir marka…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/sozcu-pratik-elektrikli-ucan-arac-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/bu-rus-yapimi-ucan-elektrikli-araci-herkes-kullanabilir-2028871/"]