Fillerin memeli hayvanlar arasında en zekilerinden biri olduğuna inanılmakta. Hatta fillerin kendilerine yapılan kötülükleri asla unutmadıkları da söylenir. İşte fillerin zekasından esinlenen çevre koruma kuruluşu ‘David Sheldrick Wildlife Trust’ ve ‘ElephantVoices’ isimli organizasyon biraraya gelip ilginç bir proje geliştirmişler. ‘Hello in Elephant’ (Fil Dilinde Merhaba) ismindeki site, İngilizce olarak yazdığınız herhangi bir şeyi fil diline çeviriyor.

LED ışıklar şehrin doğal yaşam dengesini bozuyor

Projenin gerisinde fil uzmanı Joyce Poole’un 40 yıllık araştırmaları ve ses kayıtları yatıyor. Poole ve araştırmacıları binlerce fili takip etmişler. Yıllar boyunca ses kayıtları alınmış ve filler bu sesleri çıkartırken ne yaptıkları gözlemlenmiş. Böylece geriye dönük geniş bir veritabanı oluşturulmuş. Fil sesleri veritabanına bakınca “gidelim”, “rahatsız oldum”, “seni seviyorum” ve “canım sıkkın” gibi kalıpların karşılıklarını bulunduğunu görebiliyorsunuz. Bu da fillerin duygusal olarak ne kadar derin canlılar olduğunu ifade ediyor.
Bu web sitesini tasarlayan ekip, Güneydoğu Asya ve Afrika’da yaşayan ama yasadışı avcılık yüzünden soyu tükenme tehlikesi bulunan fillere dikkat çekmek istemişler. 100 sene önce 10 milyon Afrika fili varken, şimdi bu sayı 400 binin altına inmiş. Fildişi avcılığı devam ederse yedi yıl içinde yaşayan Afrika fillerinin sayısının 190 bine ineceği öngörülüyor. Her gün ortalama 70 fil, dişleri için öldürülmekte.

[old_news_related_template title="Görme engelliler için metin çevirisi yapan cihaz geliştirildi" desc="Görebilen insanlar için çok kolay olan dergi ve kitap okumak, bu yeni cihaz sayesinde görmeyenlere de kolay bir hale gelebilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/sozcu-gorme-engelliler-icin-ceviri-cihaz-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/gorme-engelliler-icin-metin-cevirisi-yapan-cihaz-gelistirildi-1854910/"]

[old_news_related_template title="Arapça'dan İngilizce'ye geçen şaşırtıcı kelimeler" desc="Birçok ülkede yüksek geçerliliğe sahip olan İngilizce'ye Arapça'dan geçen birçok kelime var. Günlük konuşma dilinde geçen birçok İngilizce kelimenin Arapça kökenli olması öğrenenleri şaşırtıyor. Kelimelerin arasında hiç tahmin edilemeyecek kelimeler de var..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/arabcadan-ingizliceye-gecen-kelimeler.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/arapcadan-ingilizceye-gecen-sasirtici-kelimeler/"]