Çoğu insan için kristaller, koleksiyoncular tarafından elmas, yarı değerli taşlar veya kuvars kristalleri anlamına geliyor. Fakat Norman Yao'ya göre bu kristaller buzdağının sadece ucu gibidir. Eğer kristaller, bir elmansın karbon kafesi gibi uzayda tekrarlayan atomik bir yapıya sahipse neden zamanda kristaller tekrar eden bir yapıya sahip olamazlar. Yani zaman kristal mi?

Kaliforniya Üniversitesi'nin sitesinde yer alan habere göre, Physcial Review Letters'de geçen hafta yayımlanan makalede, Kaliforniya Üniversitesi'de fizik alanında yardımcı profesör olan Yao, böyle bir kristalin özelliklerini tam olarak nasıl hazırlayacağını ve ölçtüğünü açıklıyor ve hatta zaman kristalini çevreleyen çeşitli fazların ne olması gerektiğini öngörüyor.

Bu bir spekülasyon değil. İki grup Yao'nun planını izledi ve ilk kez zaman kristalleri yaratılmış oldu. Maryland Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nden gruplar, geçen yıl çevrimiçi yayımlanan makalelerde tamamen farklı iki başlangıç düzenlemesi kullanarak başarılarını ilan ettiler ve sonuçları sundular. Yao her iki makalede de ortak yazar olarak yer alıyor.