Ayakkabı üretiminde kullanılan derinin yüzde 30’unun çöpe gittiğini biliyor muydunuz? Bazı parçalar kesme işlemi sonunda işe yaramayacak kadar küçük veya hasar görmüş parçalara dönüşebiliyorlar. Ama bir spor ayakkabı markası bunları alıyor, en ince iplikçiklerine (fiber) kadar çözüyor ve sentetik deri iplikleri ile yüzde 50 oranında birleştirip yeniden deri üretiyor. Ortaya çıkan geri dönüştürülmüş deri, normalinden 5 kat daha dayanıklı ve yüzde 40 daha hafif.

Su yosunu köpüğünden ayakkabı nehirleri temizleyecek

Nike firması yeni Flyleather serisi spor ayakkabılarını tanıttı. Firma yukarıda bahsettiğimiz özel geri dönüşümlü deri ile üretilen ayakkabılar için İngiliz kökenli E-Leather şirketi ile ortak çalışmış. E-Leather şirketi bu geri dönüşümlü yarı sentetik deri tekniğini kullanarak, uçaklar ve trenler için ucuz, dayanıklı deri kaplamalar üretiyor. Flyleather serisinden ilk çıkacak model Tennis Classic olacak.

sozcu-geri-donusturulmus-deri-ayakkabi-2

Nike’ın bu proje sonucunda elinde sadece ayakkabı yok. Bu teknik aynı zamanda karbondioksit salınımlarını azaltmak ve çevreye daha az zarar vermek için ideal bir yöntem. Firma bu sayede geleneksel deri kullandığı zamana göre karbon ayak izini yüzde 80 azaltabiliyor ve üretimde yüzde 90 daha az su kullanıyor. Böylece geleceğe yönelik, doğaya saygılı, sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştiren bir ayakkabı üretilmiş oluyor. Eğer kullanım ömrü sonunda bu Flyleather serisi ayakkabıların nasıl geri dönüştürüleceğini de çözerlerse, dünyanın korunması açısından büyük yol katetmiş olacaklar.

[old_news_related_template title="Bu ayakkabılar çok akıllı!" desc="Bir girişim firması tarafından üretilen yeni nesil dijital ayakkabılar, teknolojik özellikleriyle akıllı telefonlarla yarışıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/kapak-64.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/son-moda/bu-ayakkabilar-cok-akilli/"]