Yeni iPhone tanıtıldı. Apple'ın akıllı telefonu iPhone'un yepyeni modelleri olan iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus ne kadar, özellikleri neler sorularının cevaplarını sizler için derledik. İşte yeni iPhone ne kadar, iPhone X özellikleri neler sorularının cevapları...

İŞTE iPhone X ÖZELLİKLERİ

Apple bugün yapılan etkinlikte iPhone X'i tanıttı. 5.8 inç olacak olan yeni iPhone X'te yüksek kontrast ve yüksek çözünürlük sağlayan OLED ekran kullanıldı. Tim Cook'un ilk iPhone'dan bu yana en büyük adım olarak tanımladığı iPhone X'te  HDR display,  1:1 milyon kontrast oranı ve ekranda 3D touch özelliği bulunuyor. iPhone X'te kasa ekran oranı dikkat çekiyor. Uçtan uca ekran olan iPhone X'te kavisli kenarlar bulunuyor. Su ve toza karşı dayanıklı olan iPhone X, space gray ve gümüş rengiyle geliyor.  iPhone X'te kenarda bulunan tuşa basıp 'Siri' ile iletişim kurabiliyorsunuz.

x2

iPhone X'te ekran kilidini 'face ID' ( yüz tanıma ) özelliği ile açabileceksiniz. Yüz tanıma özelliği şapka, gözlük takma, sakal bırakma gibi hallerde dahi sizleri tanıyor. Telefonunuza baktığınızda telefonunuz sizi tanıyor. Bu özelliği  Apple daha önce hiç bir cihazında kullanmadı. Yeni cihazında bulunan yüz tanıma özelliği ön üst kısımda bulunan barda yer alan teknoloji sayesinde tanıyor. Yüzünüzün matematiksel formülünü çıkartıp sizi tanıyan iPhone X, gerçek zamanlı olarak çalışıyor. İphone X'te Biyonik Neural engine ( Nöral motor ) bulunuyor. Apple'ın geliştirdiği bu sistemin fotoğrafla, maske ile kandırılamadığı söylendi. Face ID'de 1 milyonda 1 oranında bir başkası tarafından telefonun açılabildiği söylendi. Face ID, Apple Pay ile birlikte çalışıyor.

x5

Apple, 'Face ID' özelliği sayesinde mesajlar uygulamasında yeni emojileri yüz tanıma teknolojisiyle kendi yüzünüzü değiştirerek gönderebiliyorsunuz. iPhone X'te suratınızla yaptığınız bütün mimikleri emoji olarak gönderebiliyorsunuz.

iphone

iPhone X'in ön yüzünde her hangi bir tuş bulunmuyor. iPhone X'in kamerası 12 megapiksel. Çift kameraya sahip. Bir kamera geniş açı bir kamera zoom açılı ve ayrıca kameralar 1.8 - 2.4 diyaframa sahip. iPhone X'in arka kamerası ile iPhone 8 Plus'ın arka kamerası arasında çok fazla bir fark bulunmuyor. 8 Plus'ta gördüğümüz arka kameradan yapılan ışık oyunları iPhone X'in ön kamerasından yapılabiliyor.

x3
iPhone X, A11 6 çekirdekli işlemciye sahip. iPhone X 64 GB ve 256 GB seçenekleriyle satışa çıkacak. 999 dolara satışa çıkacak olan iPhone X, 3 Kasım'da satılacak.

3 KASIM'DA ÇIKIYOR

Dünyanın 55 ülkesinde 3 Kasım Cuma gününden itibaren iPhone X satışa sunulacak. Cihazın Türkiye'de ne zaman raflarda olacağı ise henüz belli değil. Fakat belli olan bir şey var ki Türkiye 'dünyanın en pahalı' iPhone'unu satmaya devam edecek.

Apple'ın kablosuz şarj konsolu AirHower yıl sonunda satışa çıkacak. Apple'ın kablosuz şarj konsolu AirHower yıl sonunda satışa çıkacak.


Şöyle ki 999 dolar olarak belirlenen 64 GB'lık iPhone X'in satış fiyatı bugünkü kurdan hesaplandığında Türkiye'ye gelişi 3.450 TL civarında olacak. Bu miktarın üzerinden 345 TL TRT payı, 862 TL ÖTV ve bu ara toplamın yüzde 18'i kadar da KDV alınacak. Ara toplamın KDV'sinin de 838 TL olduğu var sayıldığı zaman iPhone X Türkiye'ye yaklaşık 5.500 TL'ye gelecek. ABD'de satış fiyatı 999 dolar olan iPhone X Türkiye'de yaklaşık 1600 dolara satılacak. 256 GB'lık iPhone X'in Türkiye fiyatının 7000 TL civarında olması bekleniyor.

Yeni iPhone ve rekabet ettiği cihazların başlangıç fiyatları. Yeni iPhone ve rekabet ettiği cihazların başlangıç fiyatları.

EN UCUZ MODELİ 3.838 TL


Bütçesi iPhone X'e yetmeyenler için Apple'ın yeni iPhone'u iPhone 8 bir seçenek olabilir. İphone 8'in 64 gigabyte'lık modeli 699 dolardan satışa çıkacak. Cihazın Türkiye'ye giriş fiyatı yaklaşık 2410 TL olacak. Bu miktarın üzerinden yüzde 10 TRT payı alınacak. 241 TL'lik bu payın ardından 602 TL ÖTV alınacak. Ara toplam üzerinden 585 TL de KDV ödenecek. Böylece en ucuz yeni iPhone Türkiye'de 3.838 TL'ye satılacak.

CEP TELEFONUNDAN HANGİ VERGİLER ALINIYOR


Cep telefonu üzerinden yüzde 10 TRT payı, yüzde 25 ÖTV, cihaz parası, TRT payı ve ÖTV'nin toplamı üzerinden KDV alınıyor.