Kara delik denilen şey bilimkurgu filmlerinde kullanılan gizemli ve tuhaf bir fenomen. Özellikle de 1979 yapımı ‘The Black Hole’, 1997 yapımı ‘Event Horizon’ ve 2014 yapımı ‘Interstellar’ onlardan bahseden en iyi bilinen filmler. Peki acaba biz bu kozmik devlerle ilgili ne biliyoruz? İşte size kara deliklerle ilgili kısa kısa 8 ilginç bilgi:

1) Bir kara deliği göremezsiniz
Adından da anlaşılacağı gibi, bir kara delik görmeyeceğiniz kadar siyahtır. Bunun sebebi, kara deliklerin inanılma yoğun bir çekim gücüne sahip olması. Işık bile bir kara delikten kaçamaz. Bir kara deliği saptamanın yolu, çevresinde oluşan tuhaflıklara bakmakta. Mesela bir yıldız kara deliğe çekilmeye başlarsa, devasa miktarda x-ışını yayar, biz de bunu görürüz.

İlk ticari uzay istasyonu 2020’de yörüngede

2) Samanyolu’nda en az bir kara delik mevcut
Dünya bir kara deliğe sürüklenebilir mi? İçinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi’nde birden fazla kara delik saptanmış durumda. Ama bu kara deliklerin çoğu galaksimizin ortasına daha yakın. Güneş Sistemi ise galaksinin dış kısmında bulunuyor. Yani şimdilik bir tehlike yok.

3) Dev kara delikleri ölen yıldızlar yaratır
Güneş Sistemi’nin yıldızı olan Güneş ömrü ve yakıtı bittiğinde bir ‘Beyaz Cüce’ haline gelecek. Güneş’den kat kat büyük yıldızlar ömürlerinin sonuna gelince, sahip oldukları devasa çekim güçleri kendi içlerine çökmelerine ve kara delikler yaratmalarına sebep olur.

4) Kara deliklerin 3 boyu bulunur
NASA en az üç boyda kara delik olduğunu söylüyor. En küçükleri bir atom büyüklüğünden bir dağ boyuna erişebiliyor. İkinci kategoridekiler Güneş’in 20 katı büyüklükte yıldızların oluşturduğu kara delikler. Bunlardan galaksimizde birkaç tane var. En büyük boy ise ‘süperyoğun kara delik’ ve bu ancak galaksinin merkezinde oluşuyor.

5) Çevrelerinde acayip şeyler olur
Einstein’ın Görecelik Teorisi’ne bakılırsa, kara deliğe düşmekte olan bir kişinin zamanı, ona dışarıdan bakan bir kişiye göre gittikçe yavaşlar ve hatta duruyormuş gibi görünebilir. Bu da ışık hızına yaklaştıkça zamanın etkilendiği teorisinden yola çıkıyor. Buna bakarak kara deliklerin zamanı ve uzayı bozduğunu söyleyebiliriz.

6) X-ışını astronomisine kadar onlardan haberimiz yoktu
İlk kara delik 1960’larda bulunmuş ama bir kara delik olduğu anlaşılmamış. Ancak x-ışını astronomi teknolojileri gelişince Cygnus X-1 adı verilen kara delik olduğu saptanmış. Bu da ancak galaksiye x-ışını tarayıcı uydularla bakmaya başladığımız 1970’lerin başında mümkün olmuş.

7) En yakın kara delik 1.600 ışık yılı uzakta (mı?)
Dünya’ya en yakın kara deliğin kod ismi V4641 Sagitarii ve ilk bulgulara göre 1.600 ışık yılı uzaklıkta olduğu belirlenmiş. Her ne kadar bu bir insan için çok uzak gibi gelse bile, galaksinin büyüklüğü açısından çok yakın sayılıyor. Fakat yeni araştırmalar V4641 Sagitarii’nin aslında 20 bin ışık yılı uzakta olduğuna işaret ediyor.

8) Solucan deliklerinin varlığı hala meçhul
Bilimkurgu filmleri ve edebiyatında sıkça kullanılan bir konu, kara deliklerin evrenin başka noktalarına bağlanan birer ‘solucan deliği’ yaratmasıdır. Ne yazık ki henüz kara delikler hakkında bu teoriyi kanıtlayacak kadar çok şey bilmiyoruz. Yani kara delikleri evrende bir atlama tahtası olarak kullanıp kullanamayacağımız belli değil. En iyisi uzay geminizi bir kara deliğe fazla yaklaştırmayın.

[old_news_related_template title="Paralel evrenin kanıtı bulundu mu? Uzaydaki 'Soğuk Leke', kendi gerçekliğine sahip alternatif dünyaların kapısını aralıyor" desc="Yeni ortaya konan teoriye göre, 13,8 milyar yıl önce evrenimizle çarpışan başka bir evren uzayı yerçekimiyle çarpıttı ve bu da uzayda Soğuk Leke adı verilen kalıcı yara izini bıraktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/paralel-evren-kapak.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/paralel-evrenin-kaniti-bulundu-mu-uzaydaki-soguk-leke-kendi-gercekligine-sahip-alternatif-dunyalarin-kapisini-araliyor-1856820/"]

[old_news_related_template title="Uzay yolculuğu tarihinde bir ilk: Aynı roketle ikinci seyahat" desc="California merkezli SpaceX firması, Falcon isimli roketini, yeniden uçurarak bu alanda tarih yazmaya hazırlanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/nasa3492078randnasmda.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/uzay-yolculugu-tarihinde-bir-ilk-ayni-roketle-ikinci-seyahat-1765326/"]