Şehiriçi trafikte hizmet vermek amacıyla üretilen elektrikli ve sürücüsüz minibüsler, Las Vegas’ta 10 günlük test süresince ücretsiz olarak kullanılabilecek. Fransız Navya firmasının ürettiği Arma’da gaz ve fren pedalı bulunmuyor. Sadece elektrik enerjisi ile çalışan bu servis minibüsleri, bulundukları konumu GPS kullanarak belirliyor. Araç, çevresini algılamak için çeşitli algılayıcılara (sensor) sahip olmasına rağmen yol alırken, yol şerit çizgilerinin bulunmasına da ihtiyaç duymuyor.

İlgili Haber: Japonya’da otonom toplu taşıma için robot servis

Arma ile deneme yolculuğu yapan Las Vegas Belediye Başkanı Carolyn Goodman, deneyimini şöyle anlattı: “Yolculuk sarsıntısız ve rahattı. Araç temiz, sessiz ve koltukları rahat”. Navya sözcüsü Martin Higgins, aracın maksimum hızının saatte 40 km olduğunu ancak test süresince saatte 25 km süratle hızı sınırladıklarını açıkladı. Higgins, Arma hakkında şu bilgileri verdi:

“Arma, programlandığı rotada yüzde 100 sürücüsüz olarak çalışır. Önüne bir köpek veya insan çıkarsa durur”. Higgins, geçtiğimiz yılın aralık ayında ABD’de ilk kez Michigan Üniversitesi kampüsünde bir şehir simülasyonu kapsamında deneme sürüşlerine başladıklarını ancak Arma’nın ilk kez Las Vegas şehir merkezinde halka açık bir alanda ve gerçek şehir içi trafiği koşullarında hizmet verdiğini söyledi.

İlgili haber: İngiltere’de sürücüsüz araba halkın arasında test edildi

Las Vegas Topluluk Geliştirme Şefi Jorge Cervantes, sadece bir adet şoförlü otobüsün yıllık maliyetinin 1 milyon dolar olan giderlerine dikkat çekerek, aylık maliyeti 10 bin dolar düzeyinde olan Arma’nın maliyet avantajı nedeniyle cazip bir seçenek olduğunu söyledi. Fransız Navya firması ise yaptığı açıklamada Fransa, Avustralya, İsviçre ve diğer ülkelerdeki Arma araçlarının yılda 100 binden fazla yolcu taşıdığını belirtti.

[old_news_related_template title="Dünyanın ilk sürücüsüz taksisi iş başı yaptı" desc="Tarihin ilk otonom araç serisi bugün Singapur’da çalışmaya başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/notomy.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/teknoloji/dunyanin-ilk-surucusuz-taksisi-is-basi-yapti-1365297/"]