Doğru miktarlarda ve doğru zamanda içildiğinde kahve işimize çok yararan lezzetli bir madde. Günlük içim miktarını abartmadığımız sürece adrenalin artıran, kan dolaşımını güçlendiren, zihin açan ve uyku kaçıran özellikleri bulunuyor. Şimdi kahvenin bir de ağrı kesici potansiyeli olduğu ortaya çıktı.

Kökeni And Dağları’na dayanan mucize gıdalar, Kinoa ve Chia

Boston Çocuk Hastanesi’nden bir grup araştırmacı kahvenin içindeki kafein maddesinin, uyku sorunu yaşan farelerde acıyı azalttığını bulmuşlar. Nörolog ve nörobiyologlardan oluşan ekip, uyumasına izin verilmeyen farelerin acıya karşı daha hassas olduklarını saptamış. Acıyı azaltmak için farelere normalde kullanılan ibuprofen veya morfin gibi ağrı kesiciler yerine, kafein ve modafinil gibi uyku kaçırıcı maddeler vermeyi denemişler. Fakat aynı maddelerin uykusu olmayan farelerde işe yaramadığı saptanmış.
Bu bulgulardan yola çıkan araştırmacılar, kafeinin ağrı kesici bir özelliği olduğunu iddia ediyorlar. Kafein içerikli ilaçların kişinin biyolojik yapısına bağlı olarak, başka ağrı kesicilere göre daha etkili olma ihtimali bulunuyor. Kronik ağrı sorunu çeken kişiler genelde uyku sorunu yaşıyor ve gündüzleri aşırı yorgunluk belirtileri gösteriyorlar. Aşırı yorgun kişiler ise ağrıya karşı daha hassas hale gelebiliyorlar. Bu durumlarda standart ağrı kesici ilaç yerine kafein katkılı daha doğal ilaçlar alıp uyumak bir çözüm olabilir deniliyor.
Henüz bu araştırmada fareler üzerinde alınan sonuçlar insanlar üzerinde test edilmemiş. Yani halen kahvenin uyku kaçırıcı ve enerji verici özelliğinin baskın olduğunu ve ağrı kesici efektin kişiden kişiye değişeceğini söylemek mümkün. Ama bu araştırma genişletilirse, gelecekte kafeinin tıp alanında ve özellikle de kronik ağrı konusunda kullanımı söz konusu olabilir.

[old_news_related_template title="Dünyanın ilk renksiz kahvesi: CLR CFF" desc="Her gün bardaklar dolusu kahve içip, dişlerinizin lekelenmesine engel olamıyorsanız size göre bir ürün geliştirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/renksiz-kahve.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/dunyanin-ilk-renksiz-kahvesi-clr-cff-1814726/"]