Güneş Sistemi’nde keşfedilmemiş yer kalmasını istemeyen biliminsanlarının en yeni hedefi belli oldu. Sistemimizin parlak yıldızı Güneş’e uydu göndermeye hazırlanan ABD Uzay Araştırmaları Kurumu (NASA), bu görevin ayrıntılarını Mayıs sonunda bir canlı yayında anlatacak. ‘Solar Probe Plus’ ismindeki yeni uydu 2018’de fırlatılacak ama geride 50 yıllık bir konsept tarihi yatıyor.

Uzaya daha hızlı gitmek için plazma jet motorlar geliyor

Güneş’e gitmek kolay olmadığı gibi ucuz da değil. Şimdiye kadar ancak bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz bir fikir ama sonunda teknoloji bunu gerçekleştirecek seviyeye gelmiş durumda. Solar Probe Plus uydusu Ağustos 2018’de fırlatılacak, Eylül 2018’de Venüs gezegeninin yakınından geçerek gözlemler yapacak. Ardından Kasım 2018’de Güneş’e ilk yaklaşmasını gerçekleştirecek. Uydunun Güneş’e en yakın olacağı zaman ise Aralık 2024 tarihinde. Görev süresinin sona eriş tarihi ise Haziran 2025 olarak planlanmış.
Uydu yıldızımıza en yakın olduğu noktada bile, ondan 6,5 milyon kilometre uzaktan geçecek. Bu noktada saatte 725 bin kilometre hızla hareket ediyor olacak. Şimdiye kadar hiçbir insan yapımı aracın karşılaşmadığı yoğunlukta bir radyasyon ve ısı alanında (1.400 derece Celsius) kalacak. Buna karşı uyduda 11,3cm kalınlığında, özel yapım bir karbon kompozit kalkan bulunuyor. Bu kalkanın dayanması gereken enerji, Dünya’nın yörüngesinde maruz kalınandan 500 kat daha fazla.
Solar Probe Plus yörüngesinde kaldığı sürece Güneş’in üst atmosferini inceleyecek ve astrofizikçilerin merak ettiği sorulara yanıt arayacak: Bir yıldız nasıl çalışır? Güneş nasıl oluştu? Güneş’in hava durumu nasıldır?

[old_news_related_template title="Paralel evrenin kanıtı bulundu mu? Uzaydaki 'Soğuk Leke', kendi gerçekliğine sahip alternatif dünyaların kapısını aralıyor" desc="Yeni ortaya konan teoriye göre, 13,8 milyar yıl önce evrenimizle çarpışan başka bir evren uzayı yerçekimiyle çarpıttı ve bu da uzayda Soğuk Leke adı verilen kalıcı yara izini bıraktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/paralel-evren-kapak.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/paralel-evrenin-kaniti-bulundu-mu-uzaydaki-soguk-leke-kendi-gercekligine-sahip-alternatif-dunyalarin-kapisini-araliyor-1856820/"]

[old_news_related_template title="NASA'dan çok önemli açıklama: Uzayda yaşamı keşfetme eşiğindeyiz" desc="NASA, insanoğlunun uzayda yaşamın olup olmadığına ilişkin tarihi bir açıklamada bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/basliksiz-1-kurtarildi-9.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/nasadan-cok-onemli-aciklama-uzayda-yasami-kesfetme-esigindeyiz-1817819/"]