ABD Uzay Araştırmaları Kurumu NASA, Kızıl Gezegen’e gidecek astronotların çok havalı bir araç kullanmalarını istiyor. Görücüye yeni çıkan araç bir bilimkurgu filminde kullanılabilecek kadar ilginç ve ileri teknoloji ürünü. Kennedy Uzay Merkezi’nde tanıtımı yapılan araç bir gün Mars’ın çöllerinde dolaşmak için her türlü donanıma sahip.

Astronotlar için Mars gezegeninde hayatta kalma kılavuzu

8,5 metre uzunluğunda, 4,3 metre genişliğinde ve 3,3, metre yüksekliğindeki araç dört astronotu taşıyabiliyor. Üzerinde sökülebilir/takılabilir bir mobil laboratuvar bulunuyor ve tamamen elektrikli. Tepesindeki güneş panellerinden beslenecek 700 voltluk bir bataryaya sahip olacak. Büyük olmasına bakmayın, düz arazide saatte 110 kilometre hıza kadar çıkabiliyor. Ama Mars’ın zorlu yüzeyinde güvenlik sebepleri ile saatte 25 kilometreden fazla hız yapamayacak.
NASA bu aracın bu hali ile insanlı Mars görevlerinde kullanılacağına söz vermiyor. Araç daha çok Mars görevlerine hazırlık aşamaları sırasında, Dünya üzerindeki zorlu çöl ortamlarında testler yapmak için üretilmiş. Araç ile astronotların Mars’da ihtiyacı olacak çeşitli mobil hayat destek, iletişim ve navigasyon sistemleri test edilecek. Ama bu araçtan toplanacak veriler sonunda geliştirilecek bazı fikirler, 2020 yılında Mars’a gönderilecek en yeni rover robotuna ilham kaynağı olabilir.

[old_news_related_template title="Solucanın uzay yolculuğunun ardından ikinci kafası çıktı" desc="Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir aydan fazla süre geçiren solucan, dünyaya inanılmaz şekilde iki başla döndü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/iki-basli-solucan.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/solucanin-uzay-yolculugunun-ardindan-ikinci-kafasi-cikti-1893234/"]