Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşayan ve bilimsel çalışmalar yapan astronotların işi çok zor. Aylarca yerçekimsiz ortamda kalıyorlar, vücutları olumsuz etkileniyor ama yaptıkları işler çok değerli. Herkesin Mars gezegenine insanlı yolculuk planlarını konuştuğu bir dönemde, astronotların uzayda geçirdikleri uzun sürelerin incelenmesi büyük önem taşıyor. İşte buna en güzel örnek NASA astronotu Peggy Whitson oldu.

ABD 2030 yılında Mars gezegeninde olmak istiyor

İlk uzaya çıktığı görevin üzerinden 15 yıl geçmiş ve Peggy Whitson şu anda uzayda en uzun süre kalmış ABD’li insan olmanın gururunu yaşıyor. 57 yaşındaki biyokimyager, uzayda toplamda 543 gün 2 saat 49 dakika geçirerek Jeff Williams'ın rekorunu kırmış durumda. Whitson, 2002'de Uluslararası Uzay İstasyonu için NASA bilim görevlisi seçildi ve 2008'de istasyonu yöneten ilk kadın astronot oldu. Ayrıca astronot şefi olan ilk kadın ünvanını aldı.
Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ikinci turu 17 Kasım 2016'da başlayan Whitson'un görev süresinin Eylül ayına kadar uzatıldığı açıklandı. Böylece Peggy Whitson Dünya'ya döndüğünde uzayda 650 günden fazla zaman geçirmiş olacak. Ayrıca, uzay yürüyüşü yaparak istasyon dışında 53 saatten fazla zaman geçirmiş olan Whitson, kadın astronotlar arasında uzay yürüyüşü rekorunu da kırmış oldu.
Whitson’ın 23 Nisan gecesi kırdığı rekoru tebrik etmek için, ABD Başkanı Donald Trump ve NASA astronotu Kate Rubins Uluslararası Uzay İstasyonunu canlı yayında aradı.

[old_news_related_template title="ABD'li astronot Dr. Peggy Whitson uzaya giden en yaşlı kadın oldu" desc="ABD'li astronot Dr. Peggy Whitson, 534 günü uzayda geçirerek ve hem uzaya giden en yaşlı kadın hem de uzayda en uzun süreli kalan Amerikalı unvanının yeni sahibi oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/peggy-sli.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/abdli-astronot-dr-peggy-whitson-uzaya-giden-en-yasli-kadin-oldu/"]