Bilgisayar oyunları çeşitli sektörler için bir eğitim alanı olabilir mi? Bu konuda bazı gelişmeler yaşanıyor. Örneğin, bilgisayar oyunları arasında bir efsane olan Grand Theft Auto V, sürücüsüz otomobiller için yapay zeka bileşenleri geliştiren yazılımcılara hizmet verecek. Açık kaynak kodlu yapay zeka OpenAI’yi kullanan makine öğrenme dili Universe, şimdi GTA V ile entegre olacak. Grand Theft bu işbirliği ile sürücüsüz otomobil endüstrisinin ufkunu açmaya hazırlanıyor.

İlgili haber: Makine öğrenme diliyle insanlık tarihi analiz edilecek

Universe’i geliştiren yazılımcılardan Craig Quiter, Uber’in sahip olduğu ve Otto adını taşıyan girişimci bir firma için çalışıyor. Otto bir süre önce, sürücüsüz ve yükle dolu bir kamyonu 193 km’lik bir rotada “süren” yazılımıyla adını duyurmuştu.

gta_yapazeka

Otto adına çalışmaları yürüten Craig Quiter, Universe ile Grand Theft’in yapay zeka ilişkisini sağlıyor. Açık kaynak kodlu olması nedeniyle yazılımcılar oyunun lisanslı kopyasına sahip olmak koşuluyla sürücüsüz araçlar için gerekli yazılım bileşenlerini Grand Theft üzerinde geliştirebilecek.

UNIVERSE NASIL ÇALIŞIYOR?


OpenAI platformunda geliştirilen makine öğrenme dili Universe geçtiğimiz aralık ayında yazılımcıların hizmetine sunuldu. Universe, oyunlarda kullanılan kontrolleri ve görüntü bileşenlerini, makine öğrenme dilinin yazılım bileşenlerine bağlayabiliyor. Ünlü oyunlardan GTA 5 de bu nedenle değişik araştırma grupları tarafından tercih ediliyor. Çünkü bu oyun algoritmaları ve modelleri test etmeye uygun derecede gerçekçi ve detaylı bir dünya sunuyor.
gta_yapazeka2Oyun hayali bir yer Amerika eyaleti olan San Andreas’da geçiyor. Bu mekan neredeyse Los Angeles’ın beşte biri büyüklüğünde. Oyun içerisinde 257 değişik araç, 7 çeşit bisiklet, 14 değişik hava durumu barındırması nedeniyle araştırmacıların kendini süren araç yazılımlarını gerçek yola çıkmadan test edebilmesi için uygun bir konumda. Universe ile çalışan bir yapay zeka uygulamasında ekran ikiye bölünüyor. Bir ekrandan oyunu takip ederken diğer ekrandan yapay zeka ile ilgili anlık bilgileri gözlemlemek mümkün hale geliyor.
Bu arada oyun modunda şiddet ögeleri içeren GTA 5’in yapay zeka entegrasyonunda oyundaki çeteler ve şiddet kaldırıldı. Zamanla bu yapay dünyaya Tesla Model S gibi sürücüsüz araçlar veya özel olarak hazırlanmış kasabalar eklenebilecek.

[old_news_related_template title="2016'nın en çok konuşulan oyunu GTA V" desc="Arama motoru Yandex, 2016 yılının bitimine doğru yıl içerisinde en çok aratılan bilgisayar oyunları listesini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/gta-v.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/teknoloji/2016nin-en-cok-konusulan-oyunu-gta-v-1546970/"]