Dünya üzerindeki 65 milyon hareket engelli kişinin artık daha iyi tekerlekli sandalyelere ihtiyacı var. Şimdiye kadar motorlu tonla model ve hatta kendi kendine hareket eden bazı modeller bile tasarlandı. Ama bunların hiçbiri bir tekerlekli sandalyede oturan kişinin, diğer insanlarla olan göz seviyesindeki iletişimini çözemedi. Laddroller isimli yeni araç ise sandalyede oturan kişiyi ideal yüksekliğe getirecek şekilde dönüşüp yükselebiliyor.

Engellilerin zihinsel komutlarla dışiskelet kullanmalarının yolu açıldı

Mimar Dimitrios Petrotos’un aklından çıkan Laddroller fikri, engelli bir müşterisine ev tasarlarken gelmiş. Müşterisinin evini, tekerlekli sandalyenin boyuna göre tamamen yeniden değiştirmektense, mimar müşterisinin hayatına eskisi gibi devam edebilmesi için birşeyler düşünmeye başlamış. Birkaç senelik çalışmadan sonra da bu araç meydana getirilmiş. Laddroller hepsinde çekiş bulunan dört tekerleğe, motorlu ve oturağın yükselmesini sağlayan pistonlu bir mekanizmaya sahip.

sozcu-sekil-degistiren-tekerlekli-sandalye-3

Laddroller halen prototip aşamasında ama ekip 2020’ye kadar piyasaya sürülebilir hale getirmek niyetinde. Bu sandalye büyük ön tekerlekleri sayesinde şehir ortamında rahat hareket ediyor, ayrıca bataryası bittiğinde bile elle sürülebiliyor. Kullanıcının yüksek pozisyonda düşmemesi çin de bel ve bacaklarda çok noktalı emniyet kemeri bulunmakta. Tüm ana parçaları rahatça sökülüp takılabildiği için de, farklı boyutta arabalara kolayca yerleştirmek mümkün olacak.