Aydınlık'ın haberine göre Primates adlı dergide yayımlanan araştırmada, Japonya'daki Kyoto Üniversitesinden Jie Gao, şempanzelerin ve çocukların taş-kağıt-makas öğrenme kabiliyetlerini karşılaştırdı.

Gao'nun araştırma ekibi, şempanzelerin (Pan troglodytes) karmaşık hareket kalıplarını öğrenip öğrenemeyeceğini anlamak için, taş-kağıt-makas oyununu kullandı.

Kyoto Üniversitesinde bulunan Primat Araştırma Enstitüsünde yaşayan farklı yaş ve cinsiyetlerden 7 şempanzenin yer aldığı deneyde, şempanzelere bilgisayara bağlı dokunmatik ekranda taş-kağıt-makas üçlüsünden ikisi gösterilerek güçlü olan şıkkı seçmeleri istendi.

[old_news_related_template title="Ölüm ritüeli düzenleyen şempanzeler cenaze töreninin evrimsel kökenini aydınlatabilir" desc="Bir şempanzenin ölen grup üyesinin dişlerini temizlemek için araç kullandığı görüntülendi. Bu hareket insanların yaptığı morg işlemlerinin kökenine ışık tutabilir. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/sempanze-cenaze.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/olum-ritueli-duzenleyen-sempanzeler-cenaze-toreninin-evrimsel-kokenini-aydinlatabilir-1764455/"]

Şempanzeler sırayla kağıt-taş, taş-makas ve makas-kağıt kombinasyonlarını öğrendi.

Daha sonra bu ikili kombinasyonlar şempanzelere rastgele gösterildi. şempanzelerden 5'i ortalama 307 gösterimden sonra taş-kağıt-makas oyununu öğrenmeyi başardı.

[old_news_related_template title="Yeni DNA araştırması: Goril Y kromozomları, şempanzeden çok insan erkeğinin Y kromozomuna daha çok benzer" desc="Araştırmacılar, gorillerdeki erkek spesifik Y kromozomunun DNA dizilimini belirlemek için yeni, nispeten daha ucuz ve daha hızlı bir yöntem geliştirdiler." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/gumus-sirt-goril.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/yeni-dna-arastirmasi-goril-y-kromozomlari-sempanzeden-cok-insan-erkeginin-y-kromozomuna-daha-cok-benzer-1692758/"]

ÇOCUKLAR ÖĞRENME SÜRECİNDE ZORLUK ÇEKMEDİ

Araştırma sonuçları şempanzelerin, oyunun temelindeki dairesel ilişkiyi öğrenebildiğini ancak makas-kağıt ikilisini daha uzun sürede öğrendiğini yani döngüsel ilişkiyi tamamlamakta zorlandığını gösterdi.

Ekip, şempanzelerin öğrenme süreciyle çocuklarınınkini karşılaştırmak için oyunu, yaşları 3-6 arasında değişen 38 anaokulu öğrencisine de öğretti. Çocuklar, öğrenme sürecinde zorluk çekmezken, ortalama 5 seansta oyunu kavradı.

Gao, çocuklardan 50 aydan büyük olanların oyunda daha başarılı olmasının çocukların döngüsel bir ilişkiyi ve çapraz problemleri 4 yaş civarında öğrendiğini gösterdiğini belirtti.

DİĞER ÇALIŞMALAR İÇİN İLHAM KAYNAĞI

"Şempanzelerin, taş-kağıt-makasın karmaşık gösterimindeki performansları 4 yaşındaki çocuklarınkine benzerdi" diyen Gao, araştırmanın sonuçlarının yaş ve cinsiyetin farklı türlerde döngüsel ilişkiyi anlamaya yönelik diğer çalışmalara ilham kaynağı olmasını beklediğini kaydetti.

Taş, kağıt ve makası simgeleyen el işaretlerinin kullanıldığı oyunda kağıt taşı, taş makası, makas da kağıdı her zaman yeniyor olarak kabul ediliyor. El işaretleri arasında doğrusal bir ilişkinin bulunmadığı oyundaki bu çapraz ilişkiyi anlamak gelişmiş bir zihinsel kabiliyet gerektiriyor.

[old_news_related_template title="İnsan-goril ayrımı 10 milyon yıl önceye dayanıyor" desc="Etiyopya'da yaklaşık 8 milyon yıl önceye tarihlenen goril dişleri bulguları, insan-goril ayrımının en az 10 milyon yıl önce gerçekleştiğini belirtiyorlar" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/02/15/goril.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/insan-goril-ayrimi-10-milyon-yil-onceye-dayaniyor-1091315/"]

[old_news_related_template title="Evrim karşıtlarını sarsacak gözlem: Şempanzelerde tanrı inancına rastlandı!" desc="Şempanzeler üzerinde yapılan yeni bir çalışma, primatlarda bir çeşit tanrı inancı olabileceğini ilk kez ortaya çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/03/04/sempanze-tanri-inanci-670-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/evrim-karsitlarini-sarsacak-gozlem-sempanzelerde-tanri-inancina-rastlandi-1121770/"]

[old_news_related_template title="Şempanzelerin eski zorba liderlerine nasıl davrandıklarını gösteren şok edici video" desc="Şafak vakti Fongoli şempanzesi çalışma alanındaki bilim insanları korkunç bir sahneye tanık oldular." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/sempanzeler.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/sempanzelerin-eski-zorba-liderlerine-nasil-davrandiklarini-gosteren-sok-edici-video-1652296/"]

[old_news_related_template title="Şempanzeler, insanlar gibi, işbirliğini ödüllendiriyor, otlakçıları cezalandırıyorlar" desc="Gözaltında tutulan az sayıda bir grup şempanze üzerine yapılan çalışmada, seçim şansı verildiğinde, diğer maymun türleriyle kıyaslandığında beş kat daha fazla ve insanlarla benzer skora sahip olarak, birlikte çalışmayı tercih ettikleri ortaya çıktı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/sempanzeler.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/sempanzeler-insanlar-gibi-isbirligini-odullendiriyor-otlakcilari-cezalandiriyorlar-1365591/"]