Google'ın 2017 sonbahar ekinoksu doodle'ı büyük ilgi çekti. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca Google kullanıcısı sonbahar ekinoksu nedir, ekinoks nasıl gerçekleşir sorularının cevaplarını arıyor. İşte sonbahar ekinoksu ile ilgili bilinmesi gerekenler...

SONBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül’de gerçekleşiyor. 23 Eylül’den itibaren güneş ışınları güney yarım küreye dik düşmeye başlıyor.

sonbahar1

Güney yarım kürede gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede ise tersi oluyor. Sonbahar ekinoksu 23 Eylül, güney yarım kürede ilkbahar, kuzey yarım kürede sonbahar başlangıcı olarak kabul ediliyor.

[old_news_related_template title="Google HTC'nin donanım bölümünü satın aldı" desc="2011 yılında Motorola'yı alarak akıllı telefon pazarına giren Google, HTC'nin kendisi için telefon geliştiren birimini 1.1 milyar dolara satın aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/shutterstock_664102486.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/google-htcnin-donanim-bolumunu-transfer-etti-2019199/"]

EKİNOKS NEDİR?

Bir yıl içinde iki tane ekinoks vardır. İlki bugün olduğu gibi gece gündüzün birbirine eşit olduğu ve baharın başladığı ilkbahar ekinoksu bir diğeri de 23 Eylül sonbahar ekinoksudur. Eylül ekinoksu ile de günler artık kısalmaya geceler ise uzamaya başlar.

sonbahar2

Güneş'in Koç burcuna geçmesi ile birlikte gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Ekinoks günü itibari ile günler uzamaya ve geceler de kısalmaya başlar.

[old_news_related_template title="Sonbaharda gidilebilecek tatil rotaları" desc="Tatil denildiğinde ilk olarak herkesin aklında; deniz, kum, güneş konseptli bir yaz havası veya kayak turizmi şekilleniyor. Ancak tatil sadece yaz ve kış mevsimi ile sınırlı değil. Havaların ılık geçtiği ve yaprakların yavaş yavaş renk değiştirmeye başladığı sonbaharda görülecek harika yerler var." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/s1-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/seyahat/sonbaharda-gidilebilecek-tatil-rotalari/"]

GECE VE GÜNDÜZ EŞİT

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfır noktasına ulaşır. Güneş ışınları bugün itibari ile bizim bulunduğumuz Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bizim bulunduğumuz kürede ilkbahar başlar. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur.

Tabii ki bu bir fenomendir. Sidearal yani Yıldızsal Zodyağa göre Güneş aslında hala Balık burcunda seyahat etmektedir. Bizim kullandığımız Tropikal Zodyak ile Sideral Zodyak arasında yaklaşık 23 derecelik bir fark bulunmaktadır. Tabii bizler Tropikal Zodyak kullandığımızdan, bizim için baharın başlangıcı Güneş'in Koç burcuna geçmesi ile olur…

[old_news_related_template title="2 günde 10 derece düşecek! Sonbahar hızlı geliyor..." desc="Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar yarın rekor derecelere ulaşıyor birkaç gün içinde ise mevsim normallerine iniyor, sonbahar geliyor. Hava sıcaklıkları çarşambadan itibaren düşmeye başlayacak, İstanbul'da sıcaklıklar 10 derece birden düşecek..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/yagmur880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/2-gunde-10-derece-dusecek-sonbahar-hizli-geliyor-son-dakika-hava-durumu-2016621/"]

KOÇ ENERJİSİ ÇALIŞIYOR

Bu geçiş ile beraber yeni dönemin kapıları açılır ve doğada-tabiatta bir Koç enerjisi çalışmaya başlar. Tabiat uyanır, çiçekler açmaya başlar, tam bir mücadele dönemidir. Yeni girişimler, yeni başlangıçlar için en özel dönemdir. Hepimizin daha cesur olacağı, insiyafiti rahatça alacağı, riskleri görüp kolayla alabileceği bir dönem başlıyor aslında. Evrende “ATEŞ elementinin” yeniden kendini göstermeye başladığı sürecinde başlangıcıdır.

23 Eylül durumu ise şöyle: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre'de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre'de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.