İnsanlık daha fazla ve daha çeşitli enerji kaynaklarına ihtiyaç duyuyor. Günümüzde her türlü elektronik cihaz için tonla farklı batarya kullanıyoruz. Ama bunların çoğu ya yeterli kapasiteye sahip değil veya acil durumlarda taşınmaları zor ve üretimleri pahalı. Bu yüzden dünyanın farklı yerlerinde araştırma ekipleri alternatif batarya teknolojileri geliştiriyor. Tükürükle çalışan bu batarya da o yenilikçi fikirlerden biri.

Çevreye dost biyoçözünebilir ‘kullan-at’ batarya: PowerPAD

New York’daki Binghamton Üniversitesi’nde geliştirilen bu batarya kağıt bazlı ve çok minik mikrobik yakıt hücreleri içeriyor. Dondurulmuş exoelektrojenik hücreler, bir parça tükürük ile temasa geçince tepkime gerçekleşiyor ve elektrik üretmeye başlıyorlar. Bu bataryaların soğuk ortamda tutuması ömürlerini uzatıyor ama kapasiteleri düşmüyor. Tükürük de dünyanın her yerinde kolayca temin edilebilcek bir malzeme olduğu için kullanımı çok pratik.
Üretimi çok ucuz olan bu bataryalar, pahalı ve ağır pillerin taşınmasının ve depolanmasının mümkün olmadığı yerlerde kullanılmak için tasarlanmış. Ayrıca organik malzemelerden yapıldığı için, lityum-iyon piller gibi çevreye zararlı da değil. Tek sorun şimdilik çok az elektrik üretebilmeleri. Bir organik batarya birkaç mikrowatt enerji temin edebiliyor. Bir dizi batarya birbirine bağlanıp LED lamba çalıştırmaya yarıyor ama henüz planlandığı gibi medikal cihaz çalıştıracak kadar güçlü değiller. Araştırmacılar kapasite ve güç artırımı üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.

[old_news_related_template title="Güneş panelli palmiye ağaçları hepimizi sarj edecek!" desc="Bu dijital palmiyeler altı farklı fonksiyonu kendi ürettiği temiz enerji ile yerine getirebiliyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/sozcu-gunes-panelli-palmiyeler-kumsallarda-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/gunes-panelli-palmiye-agaclari-hepimizi-sarj-edecek-1957192/"]