Üç boyutlu yazıcılar o kadar gelişti ki, artık onlarla istediğiniz herhangi bir şeyi sıfırdan üretebiliyorsunuz. Küçük plastik oyuncaklardan tatlılara, otomobil gövdelerinden komple evlere kadar her iş için bir üç boyutlu yazıcı bulmak mümkün. Ama şimdiye kadar kili malzeme olarak kullanarak çanak çömlek basanına rastlamamıştık. Gerçi o da varmış.

Üç boyutlu yazıcı ile köprü bile basmak mümkün

ClayXYZ ismi verilen yazıcı sizi oturduğunuz yerden çömlek ve vazo ustası yapabilir. Cihaz ona yüklenen 3D tasarım dosyaları ile çok basit kaplardan, karmaşık tasarımlı kilden nesnelere kadar her şeyi üretebiliyor. İsterseniz çocuklarınıza kilden oyuncaklar veya oturma odanıza bir heykel yapabilirsiniz. Sadece kil malzemesini haznesine yükleyin, istediğiniz nesnenin 3D model dosyasını bulun ve basın.
Yazıcıda standart kil kullanılabiliyor. Nesne üretmek için modelleri ise hem ClayXYZ’nin üretici firmasının web sitesinden, hem de farklı sitelerden elde edebiliyorsunuz. Eğer yaratıcı bir kişiliğiniz varsa ve üç boyutlu modelleme programlarını kullanabiliyorsanız, zaten size sınır yok. Ayrıca eğer yaptığınız nesneyi pişirip katılaştırmadıysanız, parçalayıp kullandığınız kil malzemeyi geri almanız ve yeni bir nesne yapmanız da mümkün.

sozcu-canak-comlek-basan-3-boyutlu-yazici-2

ClayXYZ’nin XY düzleminde hassasiyeti 15 mikron, Z düzleminde hassasiyeti 5 mikron ve uç kalınlığı 0,2mm - 0,8mm aralığında değişiyor. Bu rakamlar plastik kullanan standart üç boyutlu yazıcılar için kaba ve kalın gelebilir. Ama kil ile çalışmış kişiler nesnelerin üzerinde ayrıntı yapmanın ne kadar zor olduğunu bilirler. Bu yazıcı ise istediğiniz kadar ayrıntıyı çok ince şekilde otomatik biçimde yapmanıza fırsat veriyor. Cihaz piyasaya Mart 2018’de çıkacak ve fiyatı 699 dolardan başlayacak.

[old_news_related_template title="Üç boyutlu yazıcı ile 24 saatte ev yapıldı" desc="Üç boyutlu yazıcıların kullanım alanları hızla artıyor. Apis Cor firması üç boyutlu yazıcı teknolojisini inşaat sektörüne uyarlayarak 24 saatlik bir sürede ufak bir ev inşa etmeyi başardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/sozcu-uc-boyutlu-yazici-ile-uretilmis-ev-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/uc-boyutlu-yazici-ile-24-saatte-ev-yapildi-1717984/"]