Ormanın ortasında acil yardım malzemeleri yollamanız gerekli bir yer var. Veya yolların kapandığı bir doğal felaket alanına ilaç gitmesi lazım. Konvansiyonel yöntemlerin ve araçların çaresiz kaldığı durumlar için geliştirilmiş ilginç bir yöntem var. Havadan atılınca kendi kendine gideceği yeri bulup rüzgarla süzülen bir kağıt uçak.

Dünya Drone Yarış Ligi’nin ikinci sezonu bu sene ortasında başlayacak

Otherlab firmasının geliştirdiği bu küçük uçak, evlerimizde yapıp uçurduğumuz basit kağıt uçaklara hiç benzemiyor. Dünya üzerindeki en gelişmiş endüstriyel kağıt uçak olan APSARA (Aerial Platform Supporting Autonomous Resupply Actions), aslında oyuncaktan çok bir uçan drone’u andırıyor. ABD ordusunun radardan gizlenen bombardıman uçaklarına benzeyen tasarımının içinde bir yük bölmesi, GPS cihazı, otopilot devresi, kanatlara yön vermek için minik motorlar ve küçük bir batarya var.

sozcu-akilli-kagit-ucak-2

APSARA bir uçakta atıldığı zaman kısa süre düşüşte kalıyor, sonra rüzgarla dengeleniyor ve GPS ile yönünü bulup dengeli şekilde alçalmaya başlıyor. Minik motorları ile yön kanatlarını ayarlıyor ve iniş noktasına doğru gidiyor. Noktanın üzerine geldiğini saptadığında ise minik dönüşlerle spiral bir rotada yere iniyor. Bu akıllı kağıt uçak başka araçlarla erişilemeyecek zorlu bölgelere acil yardım paketleri, ilaçlar veya kan torbaları ulaştırmak için kullanılacak.
Uçağın gövdesi aslında tam olarak kağıttan üretilmemiş. Mycelium isminde kağıda benzeyen esnek bir selüloz malzeme kullanılmış. Uçak yükünü gerekli yere ulaştırdırdıktan sonra içindeki elektrikler sökülüyor ve gövdesini oluşturan malzeme zamanla eriyor. Tamamen doğaya uygun bir maddeden yapıldığı için kalıntı bırakmıyor ve çevreye zarar vermiyor.
Tasarımcı firma, felaket bölgelerine acil yardım ulaştırmak için bu araçlardan yüzlercesinin bir kargo uçağı ile atılabileceğini hayal etmiş. Havadan atılan her APSARA aracı, içine yüklenmiş koordinata kendi kendine gidecek ve yardımlar hızlı şekilde dağıtılabilecek. Otherlab şu anda bu akıllı uçakların seri üretimi için dünya çapında iş ortakları aradıklarını da açıklamış.

 

[old_news_related_template title="Drone avcısı kartallar geliyor!" desc="Fransa ordusu, izinsiz gerçekleştirilen insansız hava aracı (İHA) uçuşlarına özel olarak yetiştirdiği kartallar ile müdahale etme planı yapıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/drone-avcisi-kartallar.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/drone-avcisi-kartallar-geliyor-1687121/"]