Kırmızı et protein, doymuş yağ, demir, çinko ve B vitaminlerinin zengin kaynağıdır. Demir minerali dokulara oksijen taşır. Demir eksikliğine yaşlılar, çocuklar ve gebeler de sıklıkla rastlanır. Çinko minerali bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için gereklidir. B12 ve B6 vitamininin zengin kaynağıdır. B12 vitamini başlıca sinir sistemi için oldukça önemli bir vitamindir. B6 vitamini ise vücutta birçok metabolik süreçte görev alan ve bağışıklık sisteminin düzgün işleyişi için oldukça önemlidir.

Yaklaşık bir avuç içi karesi kadar kırmızı et (100g) NE İÇERİR?

99

200 kalori

27g protein

B2 vitamini (Riboflavin) günlük ihtiyacın %11

B3 vitamini (Niasin) günlük ihtiyacın %19

B6 vitamini günlük ihtiyacın %16

B12 vitamini günlük ihtiyacın %19

Fosfor mineralinin günlük ihtiyacın %24

Çinko mineralinin günlük ihtiyacın %50

Selenyum mineralinin günlük ihtiyacın %28

Karaciğer gibi sakatatlar ise A, B12 vitamini, demir, selenyum mineral içeriği; etlere oranla daha yüksek oranda içerir. Ayrıca sakatatlar beyin, kas ve karaciğer için oldukça önemli olan kolinin en iyi kaynaklarıdır. Sağlığımız için en önemli olanı miktarın kontrol altında tutulabilmesidir. Yani vücudun yakabildiğinden fazlasına gerek yoktur.

KIRMIZI ETİ NE KADAR YEMELİYİM?

Çoğu referans beslenme önerileri kırmızı et tüketiminin sınırlandırılması gerektiği yönündedir. Protein kaynağı olarak balık, tavuk, hindi, kuruyemiş ve kurubaklagil tüketiminin arttırılmasını önerir. Besin ihtiyacı kişinin başlıca tıbbi geçmişine ve alışkanlıkları da göz önünde bulundurularak hazırlanır. Ancak çalışmalarla da desteklenen aşağıdaki önerilerimi bayram ziyafeti öncesi bir gözden geçirin.

  • İşlenmiş et tüketimini sınırlandırın ya da sıfırlayın. Her gün 50 gram salam, sosis vb. işlemiş et tüketimi kalınbağırsak kanseri riskini %18, pankreas ve prostat kanseri riskini de arttırır.

  • Etlerin ateşe yakın yada yüksek ısıda pişmesi heterosiklik amin ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi kansorojen madde üremesine yol açar.

  • Günlük toplam enerjinin %25’den fazlasının hayvansal kaynaklı proteinlerden gelmesi böbrek yetmezliği riskini arttırır.

  • Güncel çalışmalar haftada üç kez 100 gram kadar et tüketiminin kardiyovasküler hastalıklara neden olmadığını yansıtır.

  • Etteki karnitin bağırsaklarda trimetilamin-N-okside dönüşerek kalp damar hastalığı riskini arttırır.

  • Uygun şekilde beslenmiş bir hayvanın eti %50 oranın da doymamış yani omega 3-6 ve 9 yağ asitlerinden oluşur. Bu yağ asitleri sağlığımız için elzem ve kararında tüketildiğinde sayısız yararları bulunur.

  • Kurban etini en az 1 gün dolapta beklettikten sonra tüketmeniz sindirim şikayetlerini azaltır ve lezzeti arttırır.

  • Etin yanına vitamin ve minerallerinden daha iyi faydalanabilmek için yanında salata ya da pişmiş sebzeler ekleyin.

  • Günde 2 fincan türk kahvesi yada benzeri şekersiz filtre kahve seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Beraberinde gün içindeki su tüketimini de ihmal etmeyin.

  • Kahve yada çay hayvansal kaynaklı hem demirin emilimini engellemez. Kahve ve çaydaki kafein mide asit salınımını arttırarak sindirimi kolaylaştırır.

  • Etin yanında asitli içecek içmeniz daha çok tüketmenize ve karaciğer yağlanmasının artmasına neden olur.

  • Etin yanında ayran, cacık, yoğurt gibi seçenekleri tercih etmeye çalışın.

  • Bayram süresince 3 ana öğün yaparsanız misafirlikteki çikolata, şeker, baklava vb. yiyeceklere karşı daha az istekli olduğunuzu fark edersiniz.

  • Bayramın asıl lezzeti sevdikleriniz ile birlikte keyifli vakit geçirmektir. Yiyeceklerin bunun önüne geçmesine ihtiyacımız yoktur.