Eylül ayı geldiğinde çoğumuzu eski düzene dönme telaşı sarar hele ki çocuklu aileler de bu duruma bir de, çocukları okul düzenine adapte etme telaşı eklenir. Okulların başladığını dışarı taşmış kırtasiye tezgahlarından, alışveriş merkezlerinin ışıl ışıl vitrinlerinden ya da alışveriş yaptığınız marketin raflarını gezerken hissetmemiş olmanız imkansızdır. Fark etmediyseniz bile pazartesi trafikte gerçeklerle yüzleşirsiniz. Peki sizce kaçımız beslenmenin çocuğun anlama, öğrenme, konsantrasyon hatta uyku düzenine kadar etkisi olabildiğinin farkındayız? Bunun için okulda yada dershanede yanında taşıyabileceği ve beslenme önerilerine bir göz atın.

1)Ekmek Arası

Bu madde birazda sizin yaratıcılığınıza kalmış hepinizin bildiği ama bazen birisinin hatırlatmasının iyi olduğu seçenekleriniz şöyle:
a. Ton balıklı marullu sandviç
b. Sebzeli tavuk dürüm
c. Peynirli mevsim yeşillikli sandviç
d. Yumurtalı, rokalı lavaş

shutterstock_111948110


2) Tatlı işin olmazsa olmazı

Günlük alınması önerilen kalori gereksiniminin %10’unun şekerli besinlerden gelmesinde bir sakınca yoktur. Bu noktada en çok dikkat etmeniz gereken nokta çocuğunuzu rengarenk paketli kek, bisküvi, gofret vb. seçeneklerden uzak tutabilmeniz olacaktır. En basitiyle şöyle düşünün pastanede satılan pasta, kurabiye ya da sütlü tatlı neden paketli seçeneklerin 5-10 misli daha pahalı. Ki bana kalırsa bulduğunuz boş bir zamanda bir muhallebi ya da kek pişirmeniz ona ev sıcaklığı ve huzurunu da hissettirir. Tabi günlük tüketilen miktarları kontrol etmek yine size düşüyor. Unutmayın ona ihtiyacından fazlasını yedirerek ona iyilik değil kötülük yapmış oluyorsunuz.

3)Fast Food

Yüksek yağlı ve lif değeri düşük besinler artık evde geçirdiği zamanın kat katını dışarda geçiren çocuğunuzun hayatına da girmeye başladı. Uygulanabilecek taktiklerden biri onunla sıklık ya da miktar anlaşması yapmanızdır. Tabi ki arkadaşlarıyla okulda onlar ne yiyiyorsa yiyecek ama bazı günlerde de dershaneye ya da okula ev yapımı ya da güvendiğiniz bir işletmeden satın alınmış hamburger, kıymalı veya kaşarlı poğaça, börek, pide ya da tavuk/hindi etli sandviçini götürmeyi deneyecek. Etkileşebildiğiniz kadarıyla çocuğunuzun ebeveynleri ya da okul aile birliği ile de konuyu gündeme getirip farkındalık uyandırabilirsiniz.

shutterstock_312283325

4)İçecekler

Çocukların tükettiği sıvı kaloriler yetişkinlerin alkol alımını abartılması gibi tehlikelidir. Çünkü bunlar çoğunlukla raf ömürleri yılı bulan ve glisemik indeksi yüksek seçeneklerdir. Bu gibi tercihler hareketi de olmayan çocuğun kolaylıkla kilo almasına yol açar. Bu ister meyve suyu, kola, gazoz olsun peşi sıra başka besin alımını da artırır. Günün çoğunu sıra ya da çalışma masasında geçiren bir çocuk için bunların yerine ayran, meyveli ya da sade kefir, süt, meyve dilimli maden suyu ya da mevsim meyvelerinin suyu yada kendi şekeri ile kaynatılmış komposto ya da hoşafı olumlu alternatifler olacaktır. İçeceklerini görüntüsünü sevdiği, kolay temizlenebilir tercihen cam şişelerde sunmanız hem hesaplı hem de kabul edilebilir olacaktır.

shutterstock_636316361

Birkaç Menü Örneği

Menü örnekleri gün içinde yediği besinlere göre çeşitlendirilmelidir. Örneğin akşam et, tavuk, balık tüketimi olacaksa okulda sebze, meyve içeriği yoğun besinler tercih edilmelidir. Besinleri akma, kokma ve çabuk bozulma riski olamayan kaplarda taşıyın.

Ayran, Sebzeli börek + az kavrulmamış kuruyemiş, 1 esmer galeta, Su

Süt, Meyveli ve az fındık ezmeli waffle ya da pankek + susamlı çubuk kraker, Su

Ayran, Hamburger, patates, yeşillik + erik, Su

Meyveli kefir, beyaz un dışında bir un ve meyve posası ve suyu ile hazırlanmış kek + dil peyniri, 1 esmer galeta, Su

Ayran, Kıymalı poğaça, yeşillik + dilimlenmiş armut, elma, Su