Sebze ve meyveler doğanın bize armağanlarıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Türkiye’ye özgü beslenme rehberinde uzmanlar, en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketilmesini önerir. Sağlıklı olan, üç porsiyon sebze ve iki porsiyon meyve yemektir. İşte birçok hastalığa yakalanma riskini azaltan sebze-meyve tüketimini artırmak için önerilerim…

sebze-meyve-2

Çiğ tüketim


cig-sebze-ye

Yurtdışında gitgide yaygınlaşan ve ‘raw food’ diye adlandırılan çiğ sebze-meyve tüketimi ön plana alınabilir. Kısa bir hazırlıkla sağlıklı besini yanınızda taşıyabilirsiniz. Paketli bir ürüne öncelik vermek ya da ayaküstü fastfood tarzı bol yağlı, düşük lifli ve yüksek kalorili seçeneklerden uzak kalabilirsiniz.

Toplu hazırlık


toplu-hazirlik

Zamanla yarıştığımız günlük yaşamda sebze ve meyve tüketimi çoğu zaman zor olabilir. Ancak duruma hazırlıklı olursanız olay sandığınızdan da kolaydır. Örneğin satın aldığınız sebze ve meyveleri dolaba yerleştirirken ulaşılması kolay rafları seçebilir ya da kullanacağınız porsiyonlarda paketleyerek tüketimini kolaylaştırabilirsiniz.

Basit tarifler


basit-tarifler

Sebzeler çabucak pişen besinlerdir. Yıkaması, doğraması, tazeliğini korumuş sebzeye ulaşabilmek ve zamanında tüketmek gözümüzde büyüse de mutlaka öğünlerimizde yer almalıdır. Zorlu tariflerin içinde kaybolmadan ılımlı miktarda yağ ve çeşitli baharatlar ile otları lezzetli ve doyurucu hale getirebilirsiniz. Sebzeleri fırında, tost makinesinde ya da sote şeklinde tüketmeyi de deneyin. Formda ve sağlıklı olmak için sebzelere muhtacız, onları seveceğiniz bir formu mutlaka vardır.

Akıllı kapları deneyin


akilli-kap

Yenilikler hep de tahılların saflaştırılması ve besin değerinin azaltılması gibi olumsuz yönde gelişmiyor. Artık hava geçirmez ve akıtmaz kaplar sağlıklı besinlerin ulaşılabilirliğini de artırıyor. Zamanın çoğunu ev dışında geçirince dışardaki et ağırlıklı seçeneklere maruz kalınıyor. Sonuç olarak da kilonuz artıyor.