Kuruyemişler faydalı yağ, lif ve protein kaynaklarıdır. En sağlıklısı, çiğ, tuzlanmamış, şekerle tatlandırılmamış, karışık ve ölçülü tüketilenidir…

buyuk_1

1 avuç karışık kuruyemiş neler içerir? 

Yağlı yapısı nedeniyle, düşük oranda doymuş ve yüksek oranda doymamış yağ asitlerini içerir. Bu yağ asitleri kavrulma gibi işlemler sırasında bozularak zararlı hale gelir. Kuruyemişler yağlı olmasına rağmen kolesterol içermez. Birçok çalışma haftada 4 kereden fazla kuruyemiş tüketmenin koroner kalp hastalığı riskini düşürdüğünü yansıtır. Özellikle ceviz ve bademin LDL kolesterol değerlerini düşürdüğü saptanmıştır. Öyleyse kuruyemişlere daha yakından bakalım…

Antep fıstığı


Kendine has yeşil ve mor renkleri göz sağlığı için oldukça önemli olan lutein ve antosiyanin antioksidanları içerir. Serotonin üretiminde görev alan B6 vitaminini içerir. 1 avuç (yaklaşık 30g) miktarı 157 kaloridir. 5.8 g protein ve 12.6g yağ içerir.

antep

Yer fıstığı


Yüzde 22-30 oranında bitkisel protein içeren yer fıstığı arakin ve konaraşin bileşikleri nedeniyle alerjen etki gösterebilir. Kolesterol düşürücü etkisiyle safra taşı şikayetini azaltıcı etki gösterebilir. Folat içeriği sayesinde beyin gelişimi için önemli ve bilişsel düşüşe karşı etkilidir. 1 avuç miktarı yaklaşık 13 adet ve 170 kalori, 7 g protein ve 14 g yağ içerir.

yer-fistigi

Kaju


Beynin sevdiği besinlerdendir. Yapısındaki magnezyum minerali yaşa bağlı gelişen hatırlama güçlüklerine iyi gelir. Beynin serotonin alımını yükseltir, antidepresan etkilidir, B6 vitamini sayesinde stres ve gerginliği de azaltıcı etki gösterebilir. 1 avuç miktarı 155 kalori, 5.1 g protein, 12.3 g yağ içerir.

kaju

Fındık


Global olarak ülkemiz tüm fındık üretiminin %75’ini sağlamaktadır. Tip-2 diyabetli bireylerde yapılan bir çalışma HDL kolesteroldeki düşüşü önlediğine dikkat çeker. Folat içeriği sayesinde homosistein düzeylerinin düşmesine yardımcı olarak kalp problemleri ve Alzheimer riskini düşürür. 1 avuç miktarı 4.2 g protein, 17 g yağ ve 183 kalori içerir.

findik

Ceviz


Ceviz elagik asit içeriği sayesinde kanserojen maddelerin DNA’ya bağlanmasını doğrudan önleyerek koruyucu etki sağlar. Beynin yaşlanmasına karşı da koruyucu etkileri vardır. ALA (alfa-linolenik asit) formunda omega 3 kaynağıdır. ALA damarlardaki oksidasyon veya inflamasyonu düşürmeye ve kalp aritmilerinin düzelmesine yardımcıdır. 1 avuç miktarı 183 kalori, 4.3 g protein ve 18.3 g yağ içerir.

ceviz

Badem


Alkali özelliği yüksek bir kuruyemiştir ve lifli yapısıyla da diyetlerde sıkça tercih edilir. Bazı çalışmalar bademin prebiyotik özellikte olduğunu da yansıtır. Bu nedenle yüksek E vitamini içeriğiyle cilde yararlı olduğu kadar bağırsak sağlığını da korur ve geliştirir. Demir ihtiyacının %8’ ini k
arşılar ve süt grubu besinler ile arası iyi olmayan kişiler için kalsiyum kaynağı olabilir. 1 avuç miktarı 6 g protein, 14 g yağ ve 162 kalori içerir.
badem