Kışa doğru tıpkı doğa gibi meyve-sebze tezgahları da daha az renkli bir hal alır ve meyveden çok sebze çeşitlerinin satışa sunulduğunu görürüz. İşte bu ayların favori sebzeleri ve sağlığa faydaları…

Kereviz


kereviz

Vücutta çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişmiş iltihabın neden olduğu hasarları azaltmaya yardımcıdır. Kerevizde bulunan apigenin etken maddesi, anti kanserojen özelliktedir. İltihaba neden olan proteinlere karşı savaşarak bağışıklığın yanıtını dengeler. Yüksek kan basıncını dengelediği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Yüksek yağlı diyet tüketenlerde, kolesterol ve LDL kolesterolü düşürücü etki gösterir.

Lahana çeşitleri


lahana

Kırmızıdan mora ve yeşillin 50 tonuna kadar farklı renklerde olan lahana çeşitlerinin 150 gramı 35 kaloridir. Turp ailesine dahil olan sebzelerin 30 yıldır kansere karşı koruyucu etkisi olduğu gösterilmektedir. Bilimsel çalışmalar, küçük miktarda bile olsa, flavonoit içerikli beslenmenin koruyucu olabildiğini ortaya koymuştur. Yüksek miktarda flavonoit içerikli beslenmek ise damar tıkanıklığı ve yüksek kan basıncı tehlikesini en aza indirir.

Kabak çeşitleri


kabak

Kabak (sakız kabağı) iyi bir C vitamini, balkabağı ise süper bir A vitamini kaynağıdır. Sarı kabak daha yumuşak, kara kabaksa daha sert yapılıdır. Kabak erkeklerin günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 30, kadınların ise yüzde 25’ini karşılar. Bunun yanı sıra A vitamini çeşitlerinden olan lutein ve zeoksantin içeriğiyle güneş ışınlarının göze verdiği zarara karşı gözü korur. Manganez içeriği sayesinde de kolajen üretimini destekler.

Şalgam


salgam

Doku ve bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini yönünden zengindir. Metabolizmanın sağlıklı çalışabilmesini sağlayan B vitaminlerinin çoğunu içerir. Bu nedenle göz, karaciğer, cilt, saç ve sinir sistemi sağlığına katkıda bulunur. Bir kasesi 200 kalori olan haşlanmış patatese kıyasla aynı miktarı, 50 kalori ve bol lif içeren şalgam iyi bir alternatif olur. Yaprakları ise zengin bir kalsiyum kaynağıdır.

Pırasa


pirasa

Sağlığa katkılarının çoğu, tıpkı soğan ve sarımsakta da olan alisinin flavonoitleriyle ilişkilidir. Bu sayede bakteri, mantar ve viral enfeksiyonlara karşı vücudu kuvvetlendirir. Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olarak kardiyovasküler sistemin gerginliğini azaltır. Bilimsel araştırmaların da desteklediği üzere çeşitli kanser türlerine karşı koruyucudur. Doğal prebiyotik yapısıyla sindirim sistemi sağlığını da koruyup geliştirir.