Koruyucu doğa ananın insanlara sunduğu armağan kuruyemişler, en lezzetli ve sağlıklı besinler arasında yer alır. Bilimsel araştırmalar, enerji veren kuruyemişlerin kilo vermede de etkili olduğunu ortaya koymuştur. Gelin, kuruyemişlerin sağlığa olan katkılarına bir göz atalım...

kuruyemis-2İşte araştırma sonuçları…

Bilimsel çalışmalar, yüksek kalorili olmalarına rağmen kuruyemişlerin kilo vermeyi sağladığını göstermiştir. Akdeniz diyetini ele alan kapsamlı bir çalışmada zeytinyağı ve kuruyemiş tüketimi kıyaslandığında;
-Zeytinyağına kıyasla öğünlerinde kuruyemişlere yer verenlerin göbek çevresinde 5 santime varan bir düşüşün olduğu saptanmıştır. Bunu sağlayan başlıca neden, yüksek kalorili olsalar da kuruyemişlerin lifli ya da fibröz yapısının yağın emilimini azaltmasından kaynaklanır.
-Badem tüketimini inceleyen bir çalışma ise bu kuruyemişin ağırlık artışı yerine kilo verimini teşvik ettiğine dikkat çekmiştir.
-Yapılan başka bir araştırmada ise ara öğünlerde karbonhidrat içerikli atıştırmalar yerine antepfıstığına yer verildiğinde kilo kaybının arttığı saptanmıştır.
Örneğin 1 avuç badem 160-170 kalori olsa da vücudunuz bunun ancak 130 kalorisini emebilir. Bağırsaklardan daha az emildiği gibi uzun sürede sindirilen her besin gibi vücudun yaktığı kalorinin artmasına da katkı sağlarlar. Benzer çalışmalarda bağırsaklardan emilimi sırasında antepfıstığının yüzde 5 cevizin ise yüzde 21 kayba uğradığını gösterir. Yine de ölçülü tüketmekte fayda var… Yani gün içindeki beslenmenizde yer vereceğiniz bir avuç karışık kuruyemiş sizi alternatiflerine kıyasla daha uzun süre tok tutar ve tatlı kaçamaklara olan isteğinizi küçültebilir. Bir avuçtan kastım (8 badem+2 tam ceviz içi), (6-8 kaju+15 antepfıstığı) ya da (1 avuç kabuklu yer fıstığı+kabak çekirdeği) olabilir. Tabiİ bu tarz bir beslenme planında gün içindeki et ve yağ tüketimi dengelenmelidir.

obeziteObeziteye bağlı diyabet ve metabolik sendroma karşı etkilidirler
Kiloya bağlı diyabet diğer adıyla Tip 2 diyabet bir başka adı olan yetişkinlikte görülen şeker hastalığı dünyada ve ülkemizde yüz milyonlarca insanı etkilemektedir. Onların yaşam kalitesini düşürüp hayattan daha az tat almasına neden olur. Üzücü yanı bu durumun suistimale çok açık olmasıdır. Metabolik sendrom ve tip 2 diyabet birbiriyle kenetlenmiş gibidir. Şaşırtıcı şekilde kuruyemişler tip 2 diyabet ve metabolik sendroma karşı en faydalı besinlerdir.
- İlk olarak karbonhidrat yüzdeleri düşüktür ve kan şekerinde dalgalanmalara neden olmaz.
- Çalışmalar; kuruyemişin tip 2 diyabet ve metabolik sendromda karşımıza çıkan yüksek tansiyon, ortaya çıkma riski daha yüksek olan oksidatif stres ve yüksek kan yağları değerlerinde düşmelerin olabildiğine dikkat çekmiştir.

kuruyemis-1Çok güçlü serbest radikal avcılarıdır
Kuruyemişler sıkıştırılmış derecede besleyici değere sahip sağlık depolarıdır ve antioksidan bakımından zengin kaynaklardır. Bu bileşiklerin kanserlere, kalp hastalıklarına, dejeneratif sinir hastalığına, Alzheimer hastalığı ve viral/fungal enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı saptanmıştır. Örneğin yerfıstığı, felç riskini düşürmeye yardımcıdır. Kapsamlı ve kontrollü başka bir çalışmada da kuruyemiş tüketiminin CRP (vücutta enfeksiyonu belirten kan değeri) değerinde yüzde 35 ve başka bir inflamasyon değeri olan interlökin-6 değerinde yüzde 90 düşmeyi sağladığını saptamıştır. Özetle vücudun maruz kaldığı uzun süreli inflamasyon kaynakları, organlara zarar vererek hastalıklara neden olur ve bu etkiyi en aza indirebilmenin en etkili yolu besin değeri yüksek besinler ile beslenmekten geçer.

kuruyemis-3Hepsi zengin mineral kaynağı
Kuruyemişler; manganez, potasyum, kalsiyum, demir, çinko, florür, selenyum ve magnezyum minerallerinin zengin kaynaklarıdır.
-Potasyum kalp hızı ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan hücre içi ve dışı sıvıların önemli bir bileşenidir.
-Demir kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir.
-Magnezyum, beyin ve sinir sistemi boyunca mesaj gönderen sistemi düzenlemeye yardımcıdır. İnsülin direncinin düşmesinde de etkili olan faktörlerden biridir.