Kanser gelişiminde her ne kadar genetik yatkınlıkların payı olsa da, bu riski uyandırmamak ya da hiç yoktan üretmemek için yaşam tarzımızda dikkat etmemiz gereken önemli noktalar olduğunun artık çoğumuz farkındayız. Kanserin beslenmeyle ilişkisine değinmeden önce yanlış beslenmenin neden olduğu risk faktörlerine değinmekte yarar var...

buyuk_1

Fazla kilolarla ilgisi var mı?

Dünya çapında kanser araştırmalarının değerlendirildiği kapsamlı bir çalışmada Amerika Birleşik Devletleri’nde 117 bin kanser vakası ele alınmış. Bu vakaların nedenleri arasında ilk sıralarda yüksek yağ yüzdesi yer alır. Yağlanma, karın ve deri altı olarak iki sınıfa ayrılır. Karın içi yağlanma, daha derin ve yaşamsal organların etrafında gerçekleşir. İç organlara etki eden yağlanma obeziteye bağlı kronik hastalıklar ve kanser gelişme riskini artırır.

fazla-kilo

Beden kitle indeksi


Obeziteyi tanımlamakta kullanılan en yaygın ölçüm beden kitle indeksidir. Bu indeksin saptanması basit ve hızlıdır. Ancak obezite, vücutta sağlık sorunlarına yol açacak düzeyde fazla yağ miktarının olması olarak tanımlanır.

bel-cevresi

Göbek çevresi kaç santim olmalı


Göbek çevresi de bir diğer risk değerlendirme ölçütüdür. Gövdedeki yağ organların çalışmasını zorlaştırır. Kadınlarda 80 cm üstü riskin başladığını, 88 cm üstü ise riskin varlığını ifade eder. Erkeklerde ise 94 cm üstü riskin başladığını, 102 cm üstü ise riskin varlığını gösterir.

Genel öneriler...


21 yaşından itibaren sizin için ideal vücut ağırlığınızda olmaya ya da bu ağırlığı korumaya gayret edin.
- Çocuklardaki obezite ivmeli bir şekilde arttığından ve şişman çocukların gelecekte obez olma riski yüksek olduğundan, çocuklarınızın büyümesini takibe alın.

cacik

- Boş kalori içeren yiyeceklerin tüketimini seyrekleştirmeye ya da bırakmaya gayret edin.
-Paketli cips, bisküvi, dondurma, gofret gibi besinler; şekerli, yağlı, kısaca yakamayacağınız kalorilere neden olan hamur işleri; salam, sosis gibi işlenmiş etler; kola, gazoz, meyve suyu, milkshake, şuruplu kremalı kahve gibi şekerli içecekler bunlardan bazılarıdır
-Yüksek doymuş yağ ve az lif yani posa içeren fast food besin tüketimini sınırlandırın.

genel-oneri

- Sebze tüketimini “Doymuyorum” diyerek atlamak yerine, yanına tam tahıllı ve doyurucu olan bulgur, karabuğday, makarna, yoğurt, cacık, kurubaklagilli çorbalar, mevsim salata eklemeyi deneyin.
- Mutfağınızda zeytinyağı, doğal tereyağına ölçülü ve kızartma gibi yüksek sıcaklıklarda yapısını bozmadan tüketin.