24. Adana Film Festivali’nde oldukça çekişmeli geçen ulusal yarışma bölümünde ödüller bu gece sahiplerini bulacak.

Türk Sineması’nın değerli yönetmenlerinden Erden Kıral’ın başkanlığındaki seçici kurul; yönetmen Hüseyin Karabey, görüntü yönetmeni Uğur İçbak, oyuncular Selma Güneri, Algı Eke, besteci Murat Hasarı ve sinema yazarı Fırat Yücel’den oluşuyor.

adana

Heyecanlı seçenekler listesi


Ulusal yarışma filmleri, festival boyunca heyecanlı bir seçenekler listesi sundu doğrusu. Oyuncu Onur Saylak’ın edebiyatçı Hakan Günday’ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarladığı ‘Daha’, babasının insan kaçakçılığı işlerine bulaşan 14 yaşındaki bir çocuğun hikayesine odaklanan çarpıcı ve güçlü bir senaryoya sahip.

daha

Bu ilk uzun metrajlı filmiyle Onur Saylak, güçlü bir sinema duygusu taşıdığını ve bu yolda kalıcı olacağını düşündürüyor. Filmin başrol oyuncusu Ahmet Mümtaz Taylan da erkek oyuncu kategorisinin en güçlü adaylarından biri…

Farklı bir gelecek


Malatya’da yaşayan bir çiftin buruk hikayesini anlatan ‘Murtaza’ pek çok önemli filmde yönetmen asistanlığı yapmış Özgür Sevimli’nin ilk sinema filmi... Seçkide Semih Kaplanoğlu’nun uzun zamandır beklenen filmi ‘Buğday’ da dikkat çekiyor. Kaplanoğlu’nun siyah-beyaz ve İngilizce çektiği filmde dünyanın kaynaklarının tümüyle yetersiz kaldığı distopik bir gelecek anlatılıyor.

İki güçlü aday


Ümit Ünal’ın ‘Sofra Sırları’, içinde kara mizah da barındıran bir cinayetler silsilesini konu alıyor. Sessiz sakin bir ev kadınıyken bir anlık etkiyle cinayet işlemeye başlayan Neslihan adlı bu kadını Demet Evgar canlandırıyor.

sofra_sirlari

Kendisi en iyi kadın oyuncu kategorisinin güçlü adaylarından biri olabilir. Diğer bir güçlü aday da, ‘İşe Yarar Bir Şey’deki performansıyla yıllar sonra sinemaya dönüş yapan Başak Köklükaya.

ise_yarar_bir_sey

Yönetmen Pelin Esmer’in senaryosunu edebiyatçı Barış Bıçakçı’yla birlikte yazdığı filmde, trenle İzmir’e arkadaşının düzenlediği yemeğine giden bir kadın, garip bir görevi yerine getirmek için aynı yere giden genç bir kadınla karşılaşır. İki kadım birlikte evinde yatalak şekilde onları bekleyen şairi ziyarete giderler. ‘İşe Yarar Bir Şey’ özellikle de güçlü sinematografisiyle öne çıkıyor

Dokunaklı ve samimi hikayeler


Yıllardır ‘Arka Sokaklar’ dizisini çeken yönetmen Orhan Oğuz’un sinemaya dönüş yaptığı filmi ‘Eksi Bir’, soğuk bir İstanbul gecesinde evsiz bir yaşlı adama barınacak bir yer bulmaya çalışan üç zabıta görevlisinin buruk hikayesini anlatıyor. Bu dokunaklı ve samimi hikaye kimi yerlerde biraz sarksa da izleyicisini etkilemeyi başarıyor son düzlükte. Bir seneye üç tane sinema filmi sığdıran Onur Ünlü’nün ‘Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok’ adlı şiirsel isimli filmi ise yakında kör olacağını anlayan bir polis dedektifinin çarpıcı aşk hikayesini konu alıyor. Oyuncu Fatih Artman jürinin de dikkatini çekebilir.

kar

İLGİNÇ FİNAL

Yarışmanın en cesaretli filmi genç bir ekibin elinden çıkan ‘Kar’. Bir arkadaş grubunun uyuşturucu ve aylaklıkla geçen günleri beklenmedik bir ziyaretçiyle şenleniyor. Bundan sonrası şoke edici bir finale sürüklüyor izleyiciyi. Bütün genç oyuncular çok iyi ama Hazar Ergüçlü adeta enerji katıyor filme...