Eski filmlerini mumla aratan oyuncuların başında Bruce Willis gelmekte...  Özellikle 90’lı yıllarda ününün zirvesinde olan Bruce Willis, mevkidaşları Nicolas Cage ya da John Cusack gibi kariyerinin bu yıllarında ucuz aksiyon filmlerinde yer almaktan pek de gocunmamakta sanki. 4-5 yıldır soyadları Miller olan iki yönetmenle böyle sabun köpüğü aksiyon-gerilimlerinde oynamaktan garip bir haz alıyor olmalı. Ya da birbirleriyle akraba olmadıklarını belirten bu iki yönetmene yüklü bir borcu filan var!

ilk_kursun_2

Brian A. Miller adlı yönetmenle “Prens” ve “Vice” adlı bizde de gösterime giren filmler çekti Willis. Steven C. Miller ile de “Kurtarıcı” (Extraction), “Marauders” ve bu hafta vizyona çıkan “İlk Kurşun” filmlerini yaptı. Bu filmler zamanında video kaset furyasında popüler olan Steven Seagal filmlerinden bile basit konulara sahip, üstelik de iyi yazılmamış senaryolardan oluşan aksiyon/gerilim filmleri.
“İlk Kurşun”da okulundaki akran zorbalığı ile başetmeye çalışan 11 yaşında bir çocuk olan Danny’nin işkolik babası Will bu duruma çözüm olarak oğluyla geyik avlamaya karar verir! Örnek baba (!), çocuğunun okuldaki zorbalıklarla başedebilmesi için, çözüm olarak tamamen suçsuz bir canlıyı öldürmesi gerektiğini düşünmektedir çünkü! Doğup büyüdüğü kasabaya karısı, oğlu ve tüfeğini alarak geri dönen Will, oğluyla çıktığı bu küçük av partisi sırasında bir soygun vakasından sonra birbirine düşen hırsızların kanlı hesaplaşmasına şahit olur. Kurşunlar havada uçuşur ve orman içinde bir kaçıp kovalamaca başlar. Küçük Danny, soygunculardan biri tarafından kaçırılır. Will’in tek yardımcısı da kasabanın pek de güven verici bir tip olmayan şerifi Howell’dır.

Hiçbir karakterin ya da detayın doğru düzgün ele alınıp derinleştirilmemiş olmasına filme başladıktan bir süre sonra takılmamamaya çalışıyorsunuz. Sonuçta bu sadece basit bir gerilim filmi olarak tasarlanmış. Ancak film küçük Danny ile onu kaçıran ve sonradan iyi bir adam olduğu anlaşılan soyguncu Levi ile neredeyse bir baba-oğul ilişkisine doğru yol aldığında hikaye Clint Eastwood’un 1993 yapımı filmi “Kusursuz Dünya” (A Perfect World) sularına girmeye çalışıyor. Filmdeki hiçbir duygusal çatışma güçlü kurulamamışken senarist, çocuk ve onu kaçıran adam arasındaki ilişkiye odaklanarak filmin gerçek kahramanı olması beklenen baba Will’i iyice boşluyor. Will ve şerif Howell arasındaki güvenilmez işbirliğinde de istenen gerilim yaratılamıyor. Oysa Hayden Christensen ve Bruce Willis gibi iki profesyonel oyuncu daha iyi yazılmış bir senaryoda, bu kadar basit bir hikayeyi bile daha heyecanlı bir hale getirebilirlerdi.
Sadece ormanın içinde geçen yüksek hızlı ATV’lerle çekilmiş takip sahnesi iyi kotarılmış. Onun dışında basit ve hiç iz bırakamayan bir senaryoya sahip “İlk Kurşun”.

1,5 yıldız
İlk Kurşun
First Kill
Yönetmen: Steven C. Miller
Oyuncular: Hayden Christensen, Bruce Willis, Gethin Anthony
97 dakika