Bebeğimin yavaş yavaş oturan damak tadı için ilk etapta ona ne yedireceğim konusunda kafamı çok yormadım. Besin değeri yüksek, doktorumun “Bu besini verebilirsin” dediği, mevsimine göre sebze ve meyvelerden püre yapmaya başladım. Çalışan annelerin hazır mamaların yanı sıra kendilerinin de rahatlıkla yapabilecekleri mama tariflerini çocukları için hazırlarken de karışımlarda zaman zaman kendilerini çok tekrarladıklarını ve bebeklerin aynı yemeklerden sıkıldığını gözlemledim.
Pişirme şekli de önemli
Yemekleri hazırlarken pişirme şekli önemli çünkü yanlış pişirme şekliyle besinlerin tüm vitaminini kaybedebilirsiniz. En doğrusu sebzeleri buharda, diğer yemekleri ise kısık ateşte pişirmek. Püre için haşladığınız sebzelerin diri olması daha iyi…
İşte tarifler
Doktorunuza danışarak bebeğinize altıncı aydan itibaren verebileceğiniz üç mama tarifi…
Yeşil Püre
Malzemeler: - 1 avuç yeşil fasulye - 1 kase haşlanmış fasulye - 2 yeşil armut
Yapılışı
Armutları kare kare doğrayın. Yeşil fasulyenin kenarlarını alın. 10-12 dakika yeşil fasulyeyi buharda pişirin. Tüm karışımı buharda pişirin. Kıvam koyuysa içine sıcak su ilave edip karışımı biraz açın.
Pancar püresi
Malzemeler: - Yarım pancar - 3 havuç - 1 kase haşlanmış nohut
Yapılışı
Havuçları haşlayın. Pancarı da buharda pişirin. Biraz da zeytinyağı ilave edip hepsini blendırdan geçirip servis edin.
Brokoli püresi
Malzemeler: - 4 baş brokoli - 2 yaprak çiğ ıspanak - Yarım bardak kuskus - Zeytinyağı
Yapılışı
Sebzeleri yıkayın ve 10-15 dakika buharda pişirin. Kuskusları direkt sıcak suda haşlayıp sebzelerin üzerine ilave edin. Tüm karışımı blendıra koyup zeytinyağını ilave edip karıştırın.