Fransız mutfağının en önemli duraklarından biri olan Lyon, başta Fransa’nın, daha sonra da tüm dünyanın gastronomi yıldızlarının belirlendiği ‘Bocuse d’Or’ etkinliği sayesinde büyük başarılara imza atan bir Avrupa şehridir…

1

Paul Bocuse’un kurucusu olduğu festivalde  gastronomiye gönül vermiş dünya çapındaki tüm isimler Lyon’da bir araya geliyor. Mutfağın olimpiyatları olarak bilinen ‘Bocuse d’Or’, Sirha çatısı altında gerçekleşiyor. Bir  gastronomi aşığı olarak Sirha ve Bocuse d’Or sayesinde tadı damağımda kalan lezzetler, gastronomiye bakış açısını değiştiriyor, dünya mutfaklarının zenginleşmesini sağlıyor ve yapılan işin yemek pişirmekten çok daha fazlası olduğunu dünyaya kanıtlıyor. Lyon’a gidip dünya mutfağının kapılarını aralıyoruz…

3

Açık davete katılmayı unutmayın

Sirha süresince bir sürü organizasyon yapılıyor. Bu fuarla birlikte şehre iki yüz bin kişi geliyor ve oteller, restoranlar dolup taşıyor. En beğendiğim organizasyonlardan biri ‘Les Halles de Lyon’da yapılan açık davet. Burada istiridyeler, kurbağa bacakları, salyangozlar, envai çeşit peynir gözünüzün önünde hazırlanıyor. Hepsini en doğru pişirilme ve servis edilmiş şekliyle tadıyorsunuz. Yolunuz Lyon’a düşerse bu pasaja muhakkak uğrayın çünkü sadece rengarenk makaronları görmek için bile harika bir yer.

4

Kızarmış dana beyni çok lezzetli

Lyon gezimizde başka bir adresimiz Lyon’un ünlü şeflerinden 2004 yılında Fransa’da en iyi şef seçilen Joseph Viola’nın restoranı ‘Daniel & Denise’. Burada tereyağında kızarmış dana beyni gerçekten çok lezzetliydi. Viola, 2014 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi öğrencilerine de ders verdi. Lyon’u tüm dünyaya tanıtan ve 6 sene önce beni de ilk defa Lyon’a getirten Paul Bocuse’un restoranında Sirha döneminde yer bulmak oldukça zor

2