Şu sıra dört bir yanım aynı soruyu soruyor; "TEOG kaldırıldı, bu çocuklar ne yapacak?" Daha doğrusu "Bu çocuklar ne olacak?" Çok merak ediyorum bu karardan memnun olan aileler var mı? Sayın Başbakan ve Sayın Milli Eğitim Bakanı çok büyük bir mutluluk görüntüsü veriyor... Hatta Sayın Başbakan’ın torunu çok sevinmiş ve kendisine teşekkür etmiş. Neye dayanarak memnun oluyorlar, ben bilemiyorum. Belki de var olan merkezi sınav sisteminin kalkmasıyla çocuklarının üzerindeki psikolojik baskının bittiğini düşünenler olabilir. Haklılık payları yok değil. 17 bin birincinin çıktığı, 3 yanlışla bile açıkta kalınan bir sistemin yanlışlık payı yok diyemeyiz. AMA eşitlik ilkesinden yola çıkarsak, ancak bu sistemle yoluna farklı bir vizyon hayaliyle devam edebilecek olan çocuklarımız için ciddi bir hayal kırıklığı var ortada.

1 SAAT SONRA NE OLUR BİLEMEM

Doğunun bir köyünde, aile işinden arta kalan zamanını sırf ders çalışmaya harcayan evlatlarımız ne yapacak? Daha fenası kaldırılan bu sistemin yerine ne getirileceği de meçhul olduğu için bu hayal kırıklığı ciddi bir sıkıntıya dönüşüyor. Belirsizlik!
Bu belirsizliğin ortadan kalkmasına da Sayın Başbakan’nın açıklamasına göre daha bir ay varmış. Bu bir ayda karar verilecek seçenekler arasında da şunlar konuşuluyormuş.

-Her lisenin kendi sınavını yapması ve bu sınavında Bakanlık kontrolünde olması

-Adrese dayalı yerleştirme

-Mezuniyet ortalamasına göre değerlendirme ve bunlara ek olarak da şunu söylüyor Sayın Başbakan, öğretmen eksiklerinin olmadığını ama doğuda görev yapacak öğretmenlerde sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Nedeni belli ama açıklamakta zorlanıyorlar. Bunun cevabını siz değerli okurlar bizden çok daha iyi biliyorsunuz. Sayın Başbakan, eğitimde kalitenin yakalanması için yıllarca yatırım yapılması kaçınılmazdır diyor! Sormazlar mı? On beş yıldır yönetimde olmanız kısa bir zaman mı? Bu süreçte ülkeyi kimler yönetiyordu?
Ben bu yazıyı yazarken aldığım duyumlar bunlar. Ama yazıyı teslim ettikten sonra yeni bir şey çıkar ben de buna değinmemiş olursam "Hocam, bunu niye yazmadın" demeyeceğinizi umuyorum. Zira eğitim konusundaki bu değişikliklere yetişmek de mümkün olamıyor.

TEOG KALDIRILMAMALIYDI…

Eğitimde bu kargaşa devam ederse, hem genç kuşağın başarısı düşecek hem de öğrencilerin ailelerinin psikolojileri bozulacak. Ben yine de, Sayın Cumhurbaşkanı’nın TEOG kalkacak demesiyle oluşan bu depremin, uzman bir kadronun çalışması sonucu ortaya çıkmış olmasına inanmak istiyorum. Ama Sayın Cumhurbaşkanı’nın TEOG kararını  açıklamasından sonra Sayın Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı’nın verdikleri beyanatlarda hiçbir bilgi ve hazırlıkları olmadığı açıkça belli oluyordu. Her konuda referandum diyen Devlet Büyüklerimiz bunun için de referandum deselerdi veya en azından anket yapılamaz mıydı?

 “AH TEVHİD-İ TEDRİSAT”

Batıda çocukların yetenekleri çok erken yaşlarda belirlenmeye başlanıyor. Bizde çocuğun ne olacağına üzülerek söylemeliyim ki aileler karar veriyor.

Sayın Devlet Büyüklerimiz; TEOG kaldırılmamalıydı. Eksiklik ya da aksaklıkları varsa giderilmeliydi. Yapılacak bu tamamlamalar yandaş değil tarafsız eğitim uzmanları tarafından yapılmaz ise değişen hiçbir şey olmayacak kısa bir süre sonra yeni bir sınav sistemi getirilecektir.

Eğitimde hep eşitlik ilkesi dile getiriliyor. Bana göre eğitimde eşitliğin anlamı, lise eğitimi için isteyen öğrenciye istediği okulda şans verilmesidir.

Soruyorum; pekala seçkin çocuklar ne olacak? (zeka anlamında seçkinlik) İşte bu seçkin çocuklara özellikli okullarda eğitim vermek zorundayız. Eğitimde eşitlik bu değildir. Bu seçkin çocuklara özellikle eğitim vermezsek onları kaybedeceğimiz gibi, uluslararası başarıları da yakalayamayız. Zaten proje okullar diyerek de bu çocukların önünü kapatmazdınız mı?

Özü şu; Beyler tüm kamu okullarını yetkin ve donanımlı öğretmenlerle donatırsanız TEOG veya başka bir sisteme gerek kalmaz. Bir ay içerisinde yapılacak değişiklikle hiçbir yere varamayacağımız gibi eğitimi daha da aşağılara çekeriz.

Bu sistem tartışılırken Sayın Cumhurbaşkanı üniversite sınavları için de değişim istedi. Birkaç gün sonra da YÖK Başkanı üniversite giriş sınavları aynen devam edecek dedi.

Lütfen bir karar verin…

SON SÖZ

BELİRSİZLİK TÜM İŞKENCELERİN EN KÖTÜSÜDÜR.
Alexandre DUMAS