Çaykur’un, Katarlılara satıldığı iddia edildi. Satılabilir. Başka ne olabilir? ÇAYKUR teminat gösterilip borç alınabilir. Nitekim çıkan haberler de o yönde... Bilebilir miyiz? Hayır!
Zaten Varlık Fonu para bulmak için kurulmadı mı? Kendisine devredilen Türkiye’nin en değerli kamu şirketlerinin oturup kâr etmesini bekleyecek değiller herhalde...
Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nun 3 milyar lirası, 3 ay boyunca Fon’un kullanımına açıldı. Bu süre bitmek üzere... Peki, bu para ile ne yapıldı? Bilen yok! Hiçbir şey yapılmadıysa neden 3 milyar alındı? Yapılmıştır illa...

Şeffaf deyince inandınız mı?

Anlayacağınız kafalarına göre bir şey yapıyorlar ama kimseye hesap vermiyorlar. Kuruluşunda her ne kadar “şeffaf olacak” denilse de siz buna inandınız mı? Ciddi olamazsınız!
Burada ilginç olan;  ÇAYKUR hisselerinin alınan krediye karşılık rehin verilmesine ilişkin Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin; “ÇAYKUR’da bildiğim kadarıyla rehin durumu yok” şeklinde konuşması... Koskoca Türkiye’nin Ekonomi Bakanı bile kesin konuşamıyor.
İşin açıkçası konuşamaz! Varlık Fonu, TBMM denetimi dışına çıkarılması sonucunda yeni bir borçlanma süreci başlatıldı. Ancak Varlık Fonu yöneticileri zahmet edip açıklama yaparsa öğrenebiliriz.

Size hesap mı verecek?

O kadar yönetim atandı. Bu şirket hiç mi bir şey yapmadı? Ne yaptığı hakkında en ufak bir fikri olan var mı? Belki de bir sürü şirketi rehin gösterip milyarlarca dolar para toplamıştır.
Varlık Fonu yöneticilerinin keyfi gelecek de açıklama yapacak da biz de merakımızı gidereceğiz. Yok böyle bir yükümlülükleri... Evet, teminat gösterdik ya da hayır, teminat göstermedik diyorlar mı? Demiyorlar. Onlara kalmış. Size hesap mı verecek?
Sözüm ona ÇAYKUR’un hisselerinin rehin verildiği haberi Rize’de ve tüm çay yetiştiricileri tarafından tepki ile karşılanmış. Valla Rize tepkisini en son yüzde 75.55 oranında ülkenin en yüksek ikinci “evet” veren şehri olarak gösterdi.

Bundan sonra böyle

Zaten böyle bir olay gerçek olsa da fazla endişelenecek bir şey yok. Yönetim aynı yönetim, sahip aynı sahip... Sadece çayın en büyük alıcısının hisseleri borç karşılığı rehin edilmiş. Babasının hayrına para verecek değil ya yabancılar!
Normalde dışarıdan borçlanılacaksa, Hazine garantisi olmadan borç alması mümkün değil. Garantisiz kimse kimseye yağmurlu havada su vermez. Ama Varlık Fonu, kanunda yapılan değişiklikle, Hazine Müsteşarlığı’nın izni olmadan garanti verebiliyor.
Peki, neyiyle garanti verecek? Tabi ki, elindeki şirketlerin hisselerini rehin vererek...
Bundan sonra böyle... Varlık Fonu elindeki şirketleri ister borç için teminat gösteri, ister hisselerini rehin verir, isterse satar. Alışın bunlara... Fonun işi bu! Siz ne sanmıştınız ki?