Alçacık boylu, kırmızı donlu… Ne? Domates! Referandum öncesi bahçe domatesin kilo fiyatı 11 liraya çıkınca dikkatleri çekti. “Eyy domates” dedirtti, “kimsin sen?” Zamanlama açısından çok manidardı.
Zaten yıllar boyu en fazla kimliği tartışıldı. Patlıcangiller ailesinden olan domatesin meyve mi yoksa sebze mi olduğu sorunsalı her daim gündem oluşturdu.
Dış mihrakların, üst aklın, Türkiye’ye oynanan oyunların bir parçası olmuştu kırmızı şeytanlar...
Sonradan öğrendik ki, Yeni Türkiye’nin ürettiği en stratejik ürün, domatesmiş... Olgunlaşması beklenip, gündeme oturtulmuş. Meğer domates sadece domates değilmiş… Kriptoymuş!
Eğer bir ülke senden domates alıyorsa gönlüm sende demekmiş. Yok, domates almayı kesiyorsa ilişkilerimizde sorun var anlamına geliyormuş.
Nitekim Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde Türkiye ve Rusya karşılıklı olarak uygulanan ticari kısıtlamaların kaldırılmasına dair ortak bildiri imzaladı.

DOMATES GÜZELİ

Rusya kırmızı çizgisini koydu; “Domates dışında kalan meyve ve sebzeler, Türk iş gücünün kullanılması ve inşaat sektörü dâhil olmak üzere çeşitli sektörlere uygulanan kısıtlamalar kalktı. Domatese yönelik yasak devam edecek!”
İnşaat tamam ama domates yasak! Rusya’nın da ciddi sorunlarının var olduğunu aşikâr...
Başbakan Binali Yıldırım ciddi ciddi, domatesteki sorun için biraz daha vakte ihtiyaç olduğunu belirtti. Sanırım Rusya’nın yeni bir ilişkiye başlamadan önce oturup düşünmesi, kafasında bazı şeyleri netleştirmesi gerekiyor.
Oysa Rusların domates ambargosunun gerekçesi “yerli üretimin” teşvik edilmesi… Seralarda üretimin maliyeti ise Türkiye’den satın almaktan çok daha yüksek.
İşte bu yüzden Rusya Türkiye’ye ambargo uygularken, başka ülkelerden domates satın almaya devam ediyor. Kimden? Belarus, Kazakistan, Azerbaycan gibi domatesi Türkiye’den ithal eden ülkelerden!
Rusya ile domates krizi yaşarken bir darbe de Irak’tan geldi ve domates alımını durdurduklarını açıkladılar. Bari çeri domates falan alsalardı, bir kalemde kesip atmasalardı.
Cumhurbaşkanı’nın Lozan’ı hezimet diye nitelendirip, domates konusunda diplomatik sonuç almayı başaramaması, dış politikamızın özetidir.
Ben ülkemi pazarlamakla mükellefim arkadaş demediği halde Trump gitti, Amerika adına Suudilere 110 milyar dolarlık silah satıp çeki aldı. Biz eldeki domatesleri satamıyoruz!
Başkanlık sisteminde nasıl günü geldiğinde Emevi Camii’nde namaz kılacaksak, Kremlin’in bahçesine de domates ekeceğiz. Tarih her şeye salça olduğumuzu yazacak!