Başbakan Yıldırım; “Yeni ekonomik reform paketi hazırlanıyor. Seçim geçti, artık geçim zamanı” diyerek sanki bir şeyler yapabileceklerini ifade etmiş. Kimse de sormamış eski reform paketlerinin akıbetini...
Sahi ne oldu Davutoğlu’nun haftada bir açtığı reform paketlerine? O başka partiden miydi? Her düzenlemeye, atılan her imzaya reform dersen olup olacağı budur. Fazlasını beklemeyin.
Türkiye reform yapabilme kabiliyetini yitirmiş bir ülkedir. Bu durum yeni seçime kadar devam edecektir. Nokta!

REFORM YAPMAK DİLE KOLAY

İktidardan biri çıkıp bize anlatsa ya yapısal reformun ne olduğunu? KDV indirimi reform mudur? Ya da teşvik vermek? Hayır, düzenlemedir. Ama adama reform diye yuttururlar.
Ciddi bir yapısal reform paketi, yüzlerce konudan değil, en önemli birkaç temel konudan oluşur. Tabii çorba yapmak istiyorsanız o başka...
Ekonominin göçtüğü sır değil... Böyle gitmeyecek anlamında umut vermek gerekiyor ki sesler yükselmesin, destek azalmasın.
İşler kötü gidince sanki sorunlar mucize ile kendi çözülecekmiş gibi tek bir adres gösteriliyor; “Reform yapmalı.” Hele işler daha çok sarpa sarmışsa, “Yapısal reform yapılmalı” kelimeleri daha oturaklı bir imaj uyandırıyor.

ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR

Tek yolunun yapısal reformlara öncelik verilmesi ve kararlı olunmasından geçtiği vurgulanıyor. Burada cevaplanması gereken soru; “Türkiye’nin reform yapmaya niyeti var mı?” Hadi var diyelim... Ne yapacak? Nasıl yapacak?
Yapacak irade var mı? İşte o yok! Birkaç düzenleme ile günü geçiştirirsin o kadar. Mevcut düzen bugünün kuralları üzerine kurulmuş. Reform demek düzeni yıkıp yenisini inşa etmektir ki, AKP içerisinden dahi tepki çekeceği aşikârdır.
Ortada bol bol yapısal reform lafı var ancak kendi yok. Reform dedikleri bir çeşit yapılacak işler ya da temenniler listesi. Fazlası değil!

İŞİNE GELMEZ!

Reform yapmak için ya mevcut düzenden nemalananların ekmeğini keseceksin ya da para bulacaksın. Yani? Reform başlangıçta sıkıntı ve tepki yaratacak hatta iktidara oy kaybettirecek önlemlerdir.
Bilmiyorum, son iki yıldır dünyada yaşanan gelişmelerin farkındalar mı?
Hadi yapısal reform yaptın. Dünya seni zaten sevmiyor. Nereden bulacaksın kaynak girişini? Ayağımıza kadar gelen onca fırsatı teptikten sonra şimdi reform ipine tutunup yeni bir hikaye yazmaya çalışıyorlar. Yazamazlar!
Yahu internet düzenlemesi yapmaktan aciz bir İktidardan bahsediyoruz burada... Bildiği tek şey yasaklamak! Ne reformu yapacakmış Allah aşkına?