Bizden gizlenen bir şeyler mi var? Mesela doğal afet oldu da, kimse bize söylemiyor mu? Yanardağ falan mı patladı? Ege’de arada bir depremler oluyor ama şimdilik kerpiç evlerde ufak çaplı hasarların dışında bir şey görünmüyor.
Yoksa bilmediğimiz bir salgın hastalığın pençesinde miyiz? Tamam, salgın bir yalakalık durumu var ama yalakalık henüz hastalık kapsamında sayılmıyor.
Önceden öngörülemeyen olaylar mı yaşıyoruz? UFO falan indi de söylemiyorlar mı? Haber yasağı mı geldi?
Bir şeyler olduğu kesin! Nereden çıkartıyorum bütün bunları?
Şöyle ki; Kamu İhale Kanunu`nun 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması hallerinde pazarlık usulü ile ihaleye çıkılabilir” hükmü altına alınmış.
Nitekim Karayolları toplamı 4.5 milyar lira değerindeki ihaleleri pazarlık usulü vermiş. Belli ki bir şeyler dönüyor, panik olmamamız için açıklanmıyor. Zira doğal afet olmuş gibi cayır cayır pazarlık usulü ihale yapılıyor.
Benim merakım pazarlığın nasıl yapıldığı...
-Şefim bu yolu kaça yaparsın?
-Güzel abime 280 milyon lira olur...
-Biz devamlı müşteriyiz, daha önce kaç yol yaptırdık... Hatta havalimanı bile yaptırıyoruz! Tünel var, köprü var...
-Davet ettin, dünya yol parası verdik, geldik. Güzel abimin hatırına 250’ye bağlayalım şu işi... Cebinden veriyorsun sanki...
-Peki, nükleer santrale ortak olmak ister misin?
İhaleler açık olmayıp davet usulü olunca haliyle partinin müdavimleri belli firmalar oluyor. Sen onu aldın, bunu ben alayım muhabbetleri dönüyor.
Hadi bu ihale işi uzun zamandır böyle yürüyor. Daha önce de ihale kanunu değiştiriliyor, ihale adrese teslim ediliyordu. En son 167’nci kere değişmişti ihale kanunu... Takip etmeyi bıraktım. Kime verileceğine göre ayar yapılıyordu. Hiç değilse bu sayede bürokrasiden kurtulduk!
Bırakın ihalelerin şeffaflığını, Cumhurbaşkanı’nın kaç danışmanı olduğu ve bunların ne kadar ücret aldığını bilmiyoruz bu ülkede... Soran oldu mu? Oldu!
Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanlığı; “Danışmanların aldığı kamu parası temelli maaşlar halkı ilgilendirmez” diye cevabını yapıştırdı.
Böylece vergilerimizle ödediğimiz maaşların bizi ilgilendirmediğini öğrenmiş olduk.
Bırak maaşı, danışman sayısını bile söylemiyorlarken bir de ihalelerin hesabını mı verecekler?
Başlarken, bizden gizlenen bir şeyler mi var demiştim ya... Halt etmişim!