Enflasyon çok yüksek geldi. Hepimiz fakirleştik. Maalesef bu en kötüsü de değil! Daha da kötü gelecek. Daha da fakirleşeceğiz.
İçiniz mi karardı? Gerçekleri söylemeyelim mi? Bu işler konuşmakla olmuyor. Bilgiyle oluyor.
Bakın, aylık enflasyon 5 senenin en yüksek seviyesine çıktı. Yıllık enflasyon yüzde 9.2’ye yükseldi. Gıda fiyatlarında aylık yüzde 6’nın da üzerinde çok yüksek artışlar var. Hemen her şeyde ciddi fiyat artışları görüyoruz.
Üreticiler ne yapacaklarını şaşırdılar. Üreticilerin enflasyonu yüzde 13.69 artış gösterdi. Kurdaki yükseliş ile birlikte girdi maliyetleri arttı. Bu artışı fiyatlara yansıtmasalar batacaklar.
Size ne olacağını söyleyeyim. Şubat ayında daha da artacak. Mart ayında yüzde 11’leri aşacak. Bunları matematik söylüyor.
Enflasyondan sorumlu kurum Merkez Bankası... Merkez Bankası’nı teknik direktör gibi düşünün. Oyun planını hazırlarsın, eldeki futbolcular ile takımı oluşturursun, sahaya sürersin, beş yersin! Bizim de elimizdeki oyuncular daha iyi bir skora imkan vermiyor.
Merkez Bankası’nın yıllardır hedefi yüzde 5 enflasyondur... Her yıl bu iddia ile sahaya çıkar. Ekonomide işler öylesine sarpa sardı ki, Merkez Bankası bile yüzde 5 enflasyon hedefine ancak 2019 yılında ulaşabileceğimizi söyledi. O da mümkün olmayacak.
Geçenlerde bir toplantı yaptılar, durumu öylesine anlattılar ki programa harfiyen uymuşlar, yapılması gereken her şeyi yapmışlar. Yanlış yok.
Madem öyle bu durum ne? Hedefler bırakın tutmayı yanına bile yaklaşılamadığına göre bir yerlerde hata yapılıyor. Kim nerede hata yapıyor? O da yok!
Kimse hata yapmıyor, Merkez Bankası programı dahilinde süreci işletiyor, her şey mükemmel ama ekonomi yan yatmış, enflasyon patlamış. Hayret!
Destek paketleri, teşvik uygulamaları, vergi düşürmeler işe yarar mı? Büyük sorunu göremiyorlar ki işe yarasın! Sen her ay yurtdışından sattığından fazlasını alıyorsun. Ülkenin her ay borcu artıyor. Sen tüketimi körüklüyorsun. Vatandaşın geliri artmıyor ama borcu artıyor.
Aldığın borcu üretime yönlendirmek yerine taşa, toprağa, betona yatırıyorsun. Geri dönüşü yok! Köprü yapmak için bile yurtdışından borç alıyorsun. Söylesenize bana bu tablo değişmediği sürece nasıl daha iyiye gidecek? Buldum. Başkanlık gelecek!